Video

Dakar-debutant Janus van Kasteren hoopt z’n kopman de hele rally niet te zien.

6 januari 2018 om 05:09
nl
31 jaar is ie pas. Janus van Kasteren uit Veldhoven is een van de jongste vrachtwagenchauffeurs in de Dakar Rally. Hij maakt z'n debuut in de zwaarste rally ter wereld, als snelle assistent van Martin van den Brink.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

“Iedereen moet er een keer aan beginnnen", vertelt Van Kasteren. "Ik heb gelukkig de kans dat ik in een van de betere teams zit. 

Brabander buiten Brabant
Het stikt in de rallywereld van de Brabanders. Toch koos Van Kasteren voor een team van buiten onze provincie: Mammoet Rallysport, met thuisbasis is het Gelderse Haarskamp. Dat is een van de meest professionele teams van ons land. Kopman Martin van den Brink is kandidaat voor een podiumplek bij de trucks.

 

'Ik hoop 'm niet te zien'
Omdat zijn vorige snelle assistent overstapte naar een ander team, had Van den Brink een nieuw hulpje nodig. En dat werd dus Van Kasteren. "Ik ken Martin van een andere rally", vertelt de Veldhovenaar. "Ik moet ervoor zorgen dat als hij problemen krijgt, ik ‘m zo snel mogelijk bij hem ben om te helpen. Dus ik hoop ‘m de hele rally niet te zien."

Van Kasteren staat er ontspannen bij, als we 'm de avond voor de start spreken op het dak van z'n hotel. "Ik mag de hele race voor m’n eigen kansen gaan, als ik maar achter Martin blijf. Ik pas goed in die rol."

Vaak in de sportschool
De jonge debutant is goed voorbereid. Hij reed eerder onder anderen de Marokko Desert Challange én hij is hartstikke fit. "Voor m’n gevoel heb ik de afgelopen maanden meer in de sportschool gezeten dan op kantoor."

Tijdens de rally heeft Janus junior hulp van Janus senior. Vader Van Kasteren, die zelf ook vele rally's reed, zit achter het stuur van een van de servicetrucks van Mammoet.

Check voor meer Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar. Je kunt onze verslaggevers Twan Spierts (@TwanSpierts) en Ronald Sträter (@ronaldbrabant) ook volgen via Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.