Moord Miet van Bommel: DNA afgenomen van 'geselecteerde personen'

6 januari 2018 om 10:36
nl
In de zaak rond de vermoorde Miet van Bommel uit Bladel heeft de politie van een aantal mensen DNA afgenomen. Dat maakte de politie zaterdagochtend bekend.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Van Bommel (84) werd half februari 1992 dood gevonden in haar huis in Bladel. Ze was seksueel misbruikt en met grof geweld om het leven gebracht.

Alleenstaand en hulpbehoevend
Van Bommel had met haar man jarenlang café Van Bommel gerund. Ze woonde in de Sniederslaan, waar vroeger het café gevestigd was. De bejaarde vrouw was in 1992 alleenstaand en hulpbehoevend. Ze was slechtziend en één van haar benen was geamputeerd.

Het cold case-team van de politie Oost-Brabant is 'volop bezig' met het onderzoek naar de dood van Van Bommel. Nadat in uitzendingen van Opsporing Verzocht en Bureau Brabant aandacht aan deze zaak werd besteed, kwamen bijna honderd tips binnen. "Die tips worden stuk voor stuk nagetrokken. Er werden ook namen genoemd van mensen die in de ogen van tipgevers mogelijk betrokken zouden zijn bij de dood van Miet. Uiteindelijk is daar een aantal personen uit geselecteerd om DNA af te staan. Dit DNA wordt vergeleken met het DNA dat wij hebben verkregen uit technisch onderzoek. Het DNA-onderzoek is nog bezig en we verwachten dat in de loop van 2018 af te ronden. Over de resultaten valt op dit moment nog niets te zeggen."

Seksuele voorkeur
De politie gaat er niet vanuit dat de moordenaar van Van Bommel 'een seksuele voorkeur had voor een bejaard slachtoffer'. Hij zou Van Bommel uitgekozen hebben als makkelijke prooi, omdat zij een weerloze vrouw was. 

"We houden er rekening mee dat de dader weinig of geen seksuele ervaring had. Waarschijnlijk had hij weinig zelfvertrouwen en durfde hij geen contact te maken met meisjes en vrouwen van zijn leeftijd. Uit onderzoek naar vergelijkbare zaken blijkt dat het vaak jonge mannen zijn die dit soort misdrijven plegen. We denken dan ook dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was. Dat betekent dat hij nu tussen de 42 en 49 jaar oud zou zijn. Dit is een schatting en het meest waarschijnlijk, maar we kunnen andere leeftijden niet uitsluiten."

Raam in voordeur
De moordenaar van Van Bommel was haar huis binnengekomen door een raam in de voordeur kapot te slaan. Daardoor kon hij de deur openmaken. De wijkverpleegkundige vond de vrouw de volgende ochtend dood op de vloer in haar kamer. Er was niets gestolen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.