Video

Dakar: op platte banden en met duikflessen door de duinen (en ja, dat hoort zo)

7 januari 2018 om 12:07 • Aangepast 20 november 2020 om 19:15
nl
Duinen, duinen en nog eens duinen. Dat staat de Dakar-deelnemers zondag weer te wachten. En om door die duinen te komen moet je spelen met de spanning van je banden. De monteurs van het team van Ebert Dollevoet leggen ons uit waarom dat belangrijk is én hoe dat precies werkt.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Na de etappe wordt er druk gesjouwd met persluchtflessen. Normaal worden die gebruikt om mee te duiken, maar in de rallysport hebben ze een andere functie. Met de lucht uit de flessen kunnen de banden worden opgepompt. Banden leeglaten kan ook, met hendeltjes voorin de auto. 

Platte banden in de duinen
“In de duinen rij je met een lagere bandenspanning”, legt monteur Roy uit. “Als de band leger is, heb je een groter oppervlak dat contact maakt met het zand en daardoor heb je meer grip.” 

Hoe laag die bandenspanning precies is, wil navigator Arjan niet zeggen. “Dat is het geheim van de smid.” Maar ter indicatie: het lijkt erop alsof de Dollevoet’s auto lekke banden heeft. Zo plat staan ze.

Je kunt onze Dakar-verslaggevers Twan Spierts ( @TwanSpierts) en Ronald Sträter ( @ronaldbrabant) ook volgen via Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.