Hans de Koning vol goede moed: play-offs halen met RKC? Waarom niet!

8 januari 2018 om 14:53
nl
Met nog negentien wedstrijden in de Jupiler League voor de boeg staat RKC Waalwijk op de vijftiende plaats. Hans de Koning, die maandagmorgen voor het eerst als trainer van de Waalwijkse club voor de groep stond, is niet geschrokken van de stand op de ranglijst.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Die is te laag gezien de kwaliteiten van de ploeg. Er staat hier een goede mix van ervaring en talent waar wel wat van te maken valt”, aldus De Koning. Laat dat nu net ook de opdracht zijn waarmee de voormalig doelman van AZ aan de slag is gegaan. Hij ziet nog alle kansen om met RKC een woordje mee te spreken in de strijd om de twee laatste periodetitels van dit seizoen.

'Bewezen, maar geen garantie'
“Er ligt hier een bepaalde ambitie die me aanspreekt. RKC wil graag naar de play-offs en ik ben voor zes maanden aangesteld om dit te bewerkstelligen. Dat is ook aan mij besteed, dat heb ik bewezen, maar zie het niet als een garantie.”

De Koning zat sinds vorig jaar maart werkloos thuis. Hij werd toen door het bestuur van Go Ahead Eagles bedankt voor bewezen diensten. De club, die juist met De Koning het schier onmogelijke had gepresteerd door naar de eredivisie te promoveren, dreigde te degraderen. De leiding van de Deventer vereniging had niet de verwachting dat De Koning het tij kon keren.

'Op het veld snel vanzelfsprekend'
“De eerste maanden daarna hoefde ik even niets met voetbal te maken te hebben. Maar hoe langer het ging duren, hoe meer ik ben gaan trappelen om weer aan de slag te gaan. Ik zei dan ook geen nee toen Frank van Mosselveld (RKC’s algemeen directeur, red.) me vroeg of ik interesse had."

"Nadat we tot een akkoord waren gekomen, vroeg ik me wel even af wat er allemaal op me af zou komen. Eenmaal op het veld is alles weer vanzelfsprekend. Ik ken ook een paar mensen van de technische staf en dat is prettig. Het was echt een fijn en positief gevoel om vanmorgen weer op het veld te staan. Ik ben hartstikke blij.”

Tegen oude club
De Koning is de opvolger van Peter van den Berg. Deze oud-speler van RKC werd net vóór Kerstmis ontslagen. RKC hervat vrijdag de competitie in de eerste divisie met een thuiswedstrijd tegen ...Jong AZ. De Koning heeft tien jaar onder de lat gestaan bij de Alkmaarse club en was er ook keeperstrainer.
 
RKC is niet de eerste Brabantse werkgever voor De Koning. Eerder was de voormalige doelman actief als trainer bij TOP/FC Oss (vijf jaar) en Helmond Sport (één seizoen).

'Zeer ervaren coach'
De blauw-gelen verwachten veel van de nieuwe man. “Met Hans stellen we een zeer ervaren coach aan die in het verleden heeft bewezen in korte tijd een elftal te kunnen laten presteren met attractief voetbal”, zo vertelt Van Mosselveld.

De oud-speler van RKC wijst onder meer op de promotie die De Koning ‘vanuit een nagenoeg uitzichtloze positie’ bewerkstelligde met Go Ahead. Van Mosselveld heeft goede hoop om met de geboren Rotterdammer de play-offs voor een plaats in de eredivisie te halen. “Wij denken dat we hiervoor met deze trainer de juiste man hebben binnen gehaald.” De tijd zal het leren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.