Verbijstering in Gemert na vernieling van kerststal, 3 verdachten aangehouden

8 januari 2018 om 18:21
nl
Een toevallige voorbijganger zag het gebeuren maar kon niet meer voorkomen dat de kerstgroep in Gemert zondagnacht onherstelbaar werd vernield. Het Onze Lieve Vrouwe Broederschap is verbijsterd, maar vooral 'heel erg teleurgesteld'. "Dit is puur moedwillig gebeurd." Inmiddels hebben zich drie verdachten op het politiebureau gemeld.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

"We wisten niet wat we zagen toen we hier maandagochtend binnenkwamen om de stal weer op te ruimen", zegt Peter Oostenbach. Hij is president van het Gemertse Onze Lieve Vrouwe Broederschap. "De kerstgroep lag helemaal door elkaar, de koppen waren eraf, handen eraf, de frames helemaal verbogen. Zoiets wil je 's morgens niet aantreffen."

Wandelaar zag het allemaal
De vandalen sloegen rond middernacht toe. "Een wandelaar die zijn hond uitliet zag dat het gebeuren. Hij heeft de jongelui er nog op aangesproken en hij denkt dat hij een goed signalement van ze kan geven."

Omdat er in de omgeving veel bewakingscamera's hangen is de kans groot dat de jongeren gepakt zullen worden, denkt Oostenbach. "Bovendien hebben de vandalen zelf foto's gemaakt, misschien dat die nog opduiken op Facebook of andere sociale media."

'Nooit zoiets meegemaakt'
Al twintig jaar bouwt het Broederschap voor de kerk van Sint-Jans Onthoofding, midden in Gemert,  een grote kerststal. "Er gebeurde wel eens iets omdat iemand per ongeluk een deel van een beeld afstootte, maar dat was dan per ongeluk. Zoiets als nu hebben we nog nooit meegemaakt."

De huidige kerststal is twee jaar oud en gekocht met steun van 'heel veel Gemertse ondernemers', aldus Peter Oostenbach. "De beelden zijn gemaakt door onze eigen leden. Die gaan deze week kijken of er nog iets te herstellen is, maar ik heb daar een hard hoofd in, daarvoor zijn ze te zwaar beschadigd."

Verhoord
De drie verdachten zijn door de politie verhoord. Het is nog onduidelijk hoe oud de daders zijn en wat de gevolgen zijn.  

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.