Video

Grote internationale drugsbende opgerold, vijf verdachten opgepakt in Brabant

11 januari 2018 om 13:23
nl
Bij een groot internationaal politieonderzoek is een drugsbende opgerold met vertakkingen naar Brabant. Zeker vijf verdachten uit onze provincie zijn gearresteerd, onder wie de vermeende baas. Het gaat om criminelen uit onder meer Sint Willebrord en Sprundel. In totaal hebben politie en justitie meer dan vijftig verdachten op de korrel.
Geschreven door

Volgens de politiediensten is het 'vermoedelijke kopstuk' de bekende crimineel John H. (60) uit Sint Willebrord. Hij is voormalig leider van de West-Brabantse York-bende, een internationale drugsorganisatie die eind jaren negentig actief was. H. werd veroordeeld tot elf jaar cel en het terugbetalen van 800.000 euro misdaadgeld.

H. werd op 20 december samen met een zeven andere mannen op heterdaad betrapt in Scheveningen bij een drugsdeal van ruim vijftig kilo cocaïne. Op de persconferentie bleek dat undercoveragenten meekeken tijdens die deal in of bij een hotel en dat er een 'diepgaande infiltratieoperatie' liep. Meer details wilde de politie niet kwijt.   

De resultaten van de invallen werden donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Hasselt (B) op het hoofdkantoor van de federale politie. 

De gearresteerde personen worden officieel verdacht lid te zin van een misdaadorganisatie en van diverse drugsmisdrijven.

Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket, over de hele operatie (tekst gaat door onder de video).

Huiszoekingen
In Brabant werden diverse huiszoekingen gedaan: in zeven huizen en een bedrijfspand in Sint Willebrord, Sprundel, Raamsdonksveer, Roosendaal, Oudenbosch, Biest-Houtakker en Casteren. Bij de zuiderburen waren er 19 huiszoekingen, waaronder in Baarle-Hertog.

De politie viel ook binnen bij loodsen in Zeeland, Uden, Waspik en Nispen, waar chemische producten werden opgeslagen voor de productie van xtc en amfetamine of waar cocaïne werd gewassen. In de opslagplaats in Zeeland werd meer ruim 52.000 liter aan drugschemicaliën gevonden, afvalstoffen die vaak in de natuur worden gedumpt.

Link met deze zaak
De loods met enorme hoeveelheden chemicaliën in Waspik is afgelopen november al ontmanteld en kwam toen in het nieuws tijdens Operatie Impact.

Ook de drugs en halve kilo springstof die maandag in Sint Willebrord werden gevonden, hebben te maken met de bende, blijkt nu. Het lijkt er op dat de andere en eerdere vondsten in Uden en Zeeland ook verband houden met deze zaak, maar of er echt een link is dat is onduidelijk.

Al  koeriers veroordeeld
Uit het onderzoek bleek ook dat meerdere keren cocaïne en cannabis naar Malta werden gesmokkeld met voertuigen die speciale opbergruimtes hadden. In Malta werden hier eerder al vier mensen voor opgepakt. Twee Belgische koeriers zijn intussen veroordeeld tot negentien jaar celstraf.

Wilbert Paulussen van de politie over het oprollen van de drugsbende (tekst gaat door onder de video).

Het rechercheonderzoek begon halfverwege 2016 in België. De politie ontdekte dat een bedrijf in Lommel (B) ongewone bestellingen deed van chemische producten, wat kan duiden op drugsproductie.

Een team van vijftien Belgische rechercheurs onderzocht full-time wat er achter zat. Daarbij merkten ze dat de mensen die in beeld kwamen zich goed afschermden. De verdachten gebruikten zo weinig mogelijk de telefoon of de auto, hadden huizen goed beveiligd en gebruikten codetaal.

De Belgische politie vond diverse productieplaatsen. In Hamont-Achel (net over de grens bij Valkenswaard) en in Ham een amfetaminelab en in onder meer Hoogstraten en Wuustwezel (onder Breda) vier henneplantages.

Politie en justitie trots  
De politiediensten en het Belgische en Nederlandse OM benadrukten op de persconferentie dat ontmantelen van zulke drugsbendes alleen mogelijk is door 'een ver doorgedreven internationale aanpak en nauwe samenwerking'.

Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei 'enorm tevreden' te zijn. Hij sprak van een 'slag voor de georganiseerde criminaliteit in Nederland en Vlaanderen'.

Advocaat vindt alles nogal overdreven
De advocaat van H. reageert in BNDESTEM door te melden zegt dat er amper bewijs is tegen de Willebrorder. Volgens advocaat Louis de Leon heeft H. nooit de leiding gehad, kent hij de Belgische verdachten niet. 

H. zou in het dossier alleen voorkomen bij de drugsdeal in Scheveningen maar volgens de advocaat is die 'uitgelokt' door de politie.

Kwam John H. ook bij de Party King?
De krant schrijft ook dat H. al jaren geleden opdook in het geruchtmakende Trefpunt-onderzoek rond de Party King in Best. Maar er zou toen heel weinig bewijs zijn geweest en daarom is het besluit gevallen te gaan samenwerken met de Belgen en te gaan infiltreren in de bende.

De verdachten van de 'Scheveningse drugsdeal' zijn intussen voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Bosch en zitten in de cel. Een zittingsdatum voor het proces is er nog niet.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.