Verdwijnen telefoonboek brengt carnavalsverenigingen in de problemen

11 januari 2018 om 13:17 • Aangepast 20 november 2020 om 19:12
nl
Er komt na 137 jaar een einde aan het papieren telefoonboek. En dat heeft grote gevolgen voor carnavalsverenigingen. Want veel verenigingen maken namelijk gebruik van die telefoonboeken, om hun wagens te bouwen.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

DTG, de uitgever van het telefoonboek, vindt de papieren versie niet langer nodig, omdat bijna alle mensen adressen en telefoonnummers online onzoeken.

Ideaal bouwmateriaal
Voor onder andere carnavalsverenigingen in Westerhoven is het een groot probleem. Alle wagens in het dorp worden van papier uit het telefoonboek gemaakt. "Het formaat van de pagina's is ideaal", vertelt Ilse van Beek van carnavalsvereniging Bende Betoeterd in Westerhoven. "Kranten zijn eigenlijk te groot, waardoor het papier makkelijk dubbel slaat en er bobbels ontstaan."

Problemen zullen er komend jaar nog niet zijn, maar over een paar jaar wel. "Er is in het dorp ieder jaar een soort strijd bezig, waarin de verenigingen zoveel mogelijk telefoonboeken proberen te verzamelen", licht van Beek toe.

Wachten op privacy instellingen...


Maar ook het werken met kranten wordt steeds lastiger volgens Jan Voets van Carnavalsvereniging Tierelantijnen in Den Bosch. "Er worden steeds minder kranten gedrukt, dus ook daar ontstaat op den duur een probleem."

Hoe het probleem opgelost gaat worden is nog niet duidelijk. "Ik denk dat we maar gewoon palets met boeken moeten inslaan en ondertussen naar een oplossing zoeken", vertelt Van Beek. Ook bij de Tierelantijnen is er nog geen oplossing voor het probleem bedacht.

"Ik denk dat iedereen zijn boeken maar naar Westerhoven moet komen brengen", zegt Erik van Carnavalsvereniging Bende Betoeterd. "Of misschien moeten we in België kijken of ze daar nog papieren telefoonboeken hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.