De bevrijdingsboom van Sint-Michielsgestel is gekapt... maar is het wel de juiste boom?

11 januari 2018 om 13:37 • Aangepast 20 november 2020 om 19:13
nl
Vanuit haar rolstoel, warm ingepakt in een deken, volgde Ria van de Loo-van Westelaken hoe donderdagochtend de zaag werd gezet in de bevrijdingsboom in Sint-Michielsgestel. Meer dan zeventig jaar geleden, op 31 augustus 1945, mocht zij hem als nichtje van de toenmalige wethouder planten. Maar hoe uniek ook, anno 2018 moet de boom toch wijken voor een vernieuwd Petrus Dondersplein, legt de huidige wethouder Mathijssen uit. Daarom kwam hij donderdag persoonlijk kijken. De vraag is alleen: was dit wel de bevrijdingsboom die neergehaald werd?
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Onder de belangstellen die de sloop donderdag volgen is ook Sjaak van de Hurk. Hij heeft een grondbedrijf en herinnert zich een heel ander verhaal. "De bevrijdingsboom, een vederesdoorn, had een ziekte opgelopen en moest weg. Daarvoor in de plaats kwam de boom die nu is omgezaagd. Die staat er veel korter, ik denk ongeveer 45 jaar."

Wachten op privacy instellingen...


'Deze boom is geen zeventig jaar'
Ook de medewerkers van groenbedrijf Ploegmakers twijfelen aan de leeftijd van de omgezaagde boom. "Deze is in ieder geval geen zeventig jaar oud", zegt John van de Wiel. Er is volgens hem meer onderzoek van de jaarringen nodig om vast te stellen hoe oud de boom is. "Maar ik schat zo'n 45 jaar."

Onder het snerpend geluid van de kettingzaag halen de groenwerkers tak na tak weg, totdat alleen de stam er nog staat. Ria van de Loo blijft er onbewogen onder. Haar zoon Kees vertaalt in zijn eigen bewoordingen wat er mogelijk in haar hoofd omgaat. "Mijn moeder is dement, ze krijgt niet meer alles mee." Toch komt ook zij met de ontluisterdende mededeling dat dit niet de vederesdoorn is die zij als 14-jarige plantte. "Ze heeft wel eens verteld dat die boom verplaatst moest worden toen de sokkel rond de kerktoren uitgebreid werd. Daarna kwam er een nieuwe boom voor terug."

Gemeente wist van niks
Bij de gemeente was dit alles niet bekend, zegt woordvoerder Marjolein Dortmans. "Maar we gaan het natuurlijk wel onderzoeken." Over twee weken, op 29 januari, wordt er rondom de wortels van de boom archeologisch onderzoek gedaan. Dan wordt ook meer bekend over de koker met tijdsdocumenten die in 1945 bij de boom werd ingegraven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.