Stukje Python kopen? Efteling gaat achtbaan-moeren verkopen

11 januari 2018 om 13:47
nl
Altijd al een stukje Python willen hebben? De gelegenheid dient zich in maart aan. De Efteling gaat moeren verkopen die in de oude Python zaten. De achtbaan wordt op dit moment ontmanteld en afgevoerd naar de hoogovens. De baan is na 37 jaar aan vervanging toe.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

De Python wordt grotendeels afgebroken en vervolgens opnieuw opgebouwd. Alleen de lift, het station en de fundering blijven intact. Veertig man zijn de komende maanden dag en nacht aan de slag om de attractie in april weer open te hebben. 

Het staal van de achtbaan heeft een gewicht van 350.000 kilo. Dat wordt op hoogte in stukken gesneden met branders. Een grote tang knipt die stukken vervolgens klein. Alhoewel, de delen die dan overblijven wegen nog steeds 3000 kilo. Die worden afgevoerd en omgesmolten.

Moeren te koop
De oude witte achtbaan werd ondersteund door donkergroene kolommen. Ook die worden afgebroken. Daaruit komen flinke moeren tevoorschijn. "Ze zijn zo groot dat je ze als boekensteun zou kunnen gebruiken", vertelt een woordvoerder van de Efteling. "Die worden op een soort sokkeltje gezet en in beperkte oplage verkocht."

Hoeveel moeren op sokkeltjes er in het voorjaar in de schappen liggen, is nog niet bekend. Wat ze moeten gaan kosten is ook nog niet duidelijk. 

Historie

De Python werd op 12 april 1981 geopend. De attractie kostte destijds zo’n tien miljoen gulden. Het was een revolutionaire zet van de Efteling. Het was de grootste achtbaan van Europa. Bovendien was het een opvallende wijziging in de strategie van het park: de achtbaan heeft geen sprookjesthema. Later kwam de focus weer volledig op sprookjes te liggen.

Afgelopen weekend konden fans van de achtbaan afscheid komen nemen van de Python 1.0. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.