Video

Schaatsen voor de wederopbouw van Haïti, het gaat gebeuren in Eindhoven

12 januari 2018 om 11:59
nl
Schaatsen en Haïti, een combinatie die je misschien niet gelijk zou maken. Maar in Eindhoven worden die twee begin maart wel degelijk gecombineerd. Het Rode Kruis organiseert dan de IJsdaging in Ijssportcentrum Eindhoven: tien kilometer schaatsen om geld op te halen voor de wederopbouw van Haïti.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens

Dat land werd de afgelopen jaren hard getroffen door natuurgeweld. In 2010 was er een zware aardbeving en in 2016 raasde orkaan Metthew over het land. "De eerste noodhulp is daar niet meer nodig, het gaat nu echt om de wederopbouw van het land", aldus Denise Boon van het Rode Kruis. Met de IJsdaging haalt het Rode Kruis geld op om onder anderen scholen te bouwen die stevig genoeg zijn om eventueel natuurgeweld in de toekomst te doorstaan.Lichtstad
Het Rode Kruis wordt met open armen ontvangen in Eindhoven. "Het is een goed doel en ze richten zich op jonge mensen. Die halen we graag terug naar hier voor het langebaanschaatsen", vertelt Robin van der Heijden van IJssportcentrum Eindhoven. Ook de organisatie is blij met Eindhoven als stad voor de eerste editie van de IJsdaging. "Dit is de lichtstad en we willen het evenement ook een beetje gebruiken als afsluiting van een donkere periode, namelijk de winter", laat Boon weten. "En de lente staat centraal voor opbloeien en we willen Haïti weer laten opbloeien na een donkere periode." 

Maar waarom dan schaatsen en Haïti? De inwoners van dat land hebben misschien nog nooit een schaatsbaan gezien. Boon: "Schaatsen is een sport waar iedereen in Nederland enthousiast van wordt. Het zorgt ook voor verbinding en dat is wat we heel belangrijk vinden bij het Rode Kruis."

Eindhoven is nog maar een begin
Uiteindelijk hoopt het Rode Kruis dat de IJsdaging uitgroeit tot een groot landelijk evenement. Boon: "Het zou mooi zijn als er dan op meerdere banen tegelijk geschaatst kan worden." Ieder jaar zal er dan een ander project verbonden zijn aan het evenement. Het gaat hierbij dan wel om projecten voor wederopbouw en niet voor noodhulp.

Mensen kunnen zich nog tot eind februari inschrijven. Dat kan alleen of in een team. Er is in totaal plek voor 2600 mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.