Topdrukte bij kringloopwinkels in Brabant: 'Er is hier een bom ontploft'

12 januari 2018 om 13:13
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De magazijnen van kringloopwinkels puilen uit (foto: Rogier van Son).
1/2 Opruimwoede: Brabantse kringloopwinkels worden overspoeld met spullen
Een frisse nieuwe start. Eindelijk eens de tijd ervoor. Of anderen nog iets gunnen vanuit de kerstgedachte. Iedereen zal er zijn eigen beweegreden voor hebben, maar mensen zijn massaal aan het opruimen. En daarom hebben veel kringloopwinkels in Brabant het druk.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Er is hier een bom ontploft”, zegt Liesbeth van Oorschodt. Zij is coördinator van Kringloop D’n Einder in Sint-Oedenrode. “Het is woekeren met de ruimte die je hebt, want we kunnen niet alles meteen verkopen. We hoeven nog net niet goede spullen af te wijzen, maar regelmatig kom ik hier en dan staat het helemaal vol.”

'Kan het niet op het dak zetten'
Dorien Weel, mede-eigenaar van Kringloopwinkel Hilvarenbeek, moet wel regelmatig nee verkopen als mensen met spullen aankomen. “Ik kan het moeilijk boven op mijn dak zetten”, zegt ze. “Wij merken het na elke vakantie dat mensen met meer spullen komen, omdat ze hebben opgeruimd.”

“De ene dag komen er twee en de andere twintig”, vertelt ze. “Zoveel ruimte heb ik niet, dus dan moet ik ze doorverwijzen naar grotere kringloopwinkels. Op dit moment gaat er gelukkig ook veel uit, dus kan ik het meeste wel aannemen.”

Wachten op privacy instellingen...

Ook grotere kringloopwinkels hebben het druk, ondanks dat zij de spullen vaak prima kwijt kunnen. “We worden overspoeld”, zegt manager Marco van Overbeek van Vindingrijk Kringloopwarenhuis in Den Bosch. “Mensen komen vooral kleine dingen brengen, als speelgoed, decoratiemateriaal en verlichting of kerstspullen.”

'Kringloop is hot'
“De kringloop is gewoon hartstikke hot”, volgens Rik van Bree, de filiaalmanager van Het Goed in Eindhoven. “Het is echt niet meer alleen voor mensen met een kleine beurs. We zien hier ook gewoon Range Rovers op het terrein.”

Ook bij hem wordt er van alles gebracht. “Je kunt beter vragen wat ik niet binnenkrijg.  Het is echt van alles. Van een vintage tafeltje naar een kookplaatje tot aan ski's. Maar ook schaatsen, kleding, huishoudartikelen, lampen of waardevolle spullen.”

'Drukte? Bij mij niet!'
De manager van Stichting Kringloop de Peel – Beek en Donk, Rob van Alfen, zit juist te springen om bezoekers. “Het is bij mij zo dood als het maar zijn kan”, zegt hij. “Als anderen het zo druk hebben, laat ze dan maar naar Beek en Donk komen.”

Hij krijgt wel wat spullen binnen, maar ook dat loopt niet echt storm. “Ik denk dat mensen de afgelopen tijd liever lekker warm bij de kachel zaten.”

Wachten op privacy instellingen...