Stuifmail zondag 14 januari: bladpootwants, gele trilzwam, mos, hermelijn en roze stinkzwam

14 januari 2018 om 07:40
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de bladpootwants, een gele trilzwam, een dak met mos, een hermelijn en een roze stinkzwam.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Bladpootwants
Op de ietwat donkere foto van Thea Koolhof zie je toch heel duidelijk een insect liggen. Het insect heeft alle kenmerken van een wants en aan zijn wat brede poten kan ik zien dat het gaat om een bladpootwants. Deze wantsen horen oorspronkelijk thuis in Amerika, maar sinds 2007 worden ze ook hier in Nederland steeds vaker gezien. Waar veel dennenbomen staan, zie je dit insect meer en meer. Bladpootwantsen leven namelijk van de sappen van dennenkegels. Die zuigen zij op met hun snuit, die helemaal is ingesteld om plantensap op te zuigen. In 2017 hebben we veel meldingen gehad van dit insect.

Gele trilzwam
Op de foto die Frank Molenschot instuurde, zie je een wat wazige gele massa op een groene tak. Wat je ziet, is een gele trilzwam. Deze zwam is te herkennen aan het geleiachtige, gelobde vruchtlichaam dat goudgeel van kleur is en aan het feit dat deze zwam op loofbomen groeit. De vruchtlichamen kunnen twee tot zes centimeter hoog worden en twee tot vier centimeter breed. In het begin zijn ze oranjegeel. Als ze tot volle wasdom zijn gekomen, hebben ze een goudgele kleur. Naarmate ze verouderen, verbleekt de kleur tot zwavelgeel om bijna wit te worden als ze tot ontbinding overgaan. Deze soort groeit bijna het hele jaar door, vooral wanneer het aan het einde van de herfst koud begint te worden. Gele trilzwammen gedijen op dode takken en op stammen van diverse bomen die in de winter hun blad verliezen, bijvoorbeeld beuken, eiken, essen, haagbeuken en hazelaars. Het zijn geen eetbare paddenstoelen of zwammen.

Dak tuinhuisje met mos
In de vorige Stuifmail had 'buuf' Adeline Besselink het over slopen van het gazon door kauwen en nu ziet ze dat er ook op het tuinhuisje, zie foto, gewerkt wordt. Wat kan dat zijn? Ook dat kunnen inderdaad kauwen, maar ook andere vogels doen, want ook daar zit voedsel. Daarnaast kan het ook het werk van eekhoorns zijn, want die verzamelen nu mos om hun nesten aan de binnenzijde te bekleden. In mijn tuin zie ik ze dat ook verzamelen. Dat is erg leuk om te zien. Bij dezen een filmpje hoe een eekhoorn dit doet met gras, maar zo verzamelen ze ook mos.
[YouTube:https://youtu.be/U-QBsrgtxKU]

Vermoedelijk een jonge hermelijn
Op de foto van Frans Boom zie je een heel klein wittig wezentje met aan de achterzijde iets bruins of zwarts. Mijn vermoeden is dat het gaat om een jonge hermelijn. Ten eerste komen deze dieren voor in de omgeving van de Oisterwijkse vennen, zeker aan de rand van het gebied. Daarnaast is bekend dat de moeders van de hermelijnen hun jongen regelmatig verplaatsen. Dit als een soort beschermingsmaatregel. Daarom hebben hermelijnen binnen hun leefgebied vaak tot maximaal tien dagrust-nesten. Deze dagrust-nesten zijn te vinden in holle bomen, in verlaten schuurtjes of gebouwen, in houtopslagplaatsen en of verlaten holen of nesten. Soms zelfs van prooidieren. De verplaatsing gaat zonder problemen, want de moeder verplaatst de jongen door middel van de donkere maan die in de nek van het jong groeit.

Roze stinkzwam
Op de foto die ik kreeg van Bas Frederiks zie je een vreemd voorwerp. Aan de lange smalle steel zit een langwerpige kop. We hebben dan ook van doen met een uitgebloeide roze stinkzwam. Net zoals de grote stinkzwam komt deze roze stinkzwam uit een ei. Op een bepaald moment duwt de steel met een soort eitand aan de kop het ei open. Uit die opening komt dan een langgerekt vruchtlichaam tevoorschijn met op de kop een kleverige, olijfgroene sporenmassa en daaronder een roze- tot karmijnrode kleur. Die zie je in het begin niet of nauwelijks. De roze stinkzwam verspreidt, net zoals de grote stinkzwam, een zeer opvallende aas- of kadavergeur. Daarop komen diverse soorten vliegen af en die nemen de olijfgroene sporenmassa mee. Als alle sporen weg zijn, zie pas echt die roze- tot karmijnrode kleur. Deze zwam kom je vooral tegen in loof- en naaldbossen, parken, tuinen en dan vaak op verstoorde grond.

Wilde kittens – ARK Natuurontwikkeling
In het Vijlenerbos bij Vaals is een wilde kat waargenomen met een flink nest van vijf kittens, zie onderstaand filmpje van ARK Natuurontwikkeling. In 2014 werden voor het eerst sinds eeuwen weer wilde katten in de vrije natuur in Nederland geboren. Sindsdien is de wilde kat bezig met een opmars.
[YouTube:https://youtu.be/QIW264rpiOY]
Zoeken naar bloeiende planten
FLORON organiseerde voor de vierde maal de eindejaars plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van maandag 25 december tot woensdag 3 januari gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We waren benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Hier vind je de resultaten.

Bruinvissen heeft plastic in maag
Ongeveer 15 procent van de in Nederland dood gevonden bruinvissen heeft plastic in de maag. Dit blijkt uit een recente publicatie van Wageningen Marine Research in samenwerking met de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Natuurtip
Deze zondagmiddag kun je deelnemen aan een winterwandeling op de Vloeiweide. Deze wordt georganiseerd door IVN Mark& Donge en duurt van twee tot vier uur . Vertrekpunt is het gele bruggetje bij Raamschoorseweg 75 in Breda. Er wordt gelopen door een landgoedachtig gebied met bos, grasland en water. Deelnemers wordt aangeraden sevige wandelschoenen aan te doen en kleding te dragen die past bij het weer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.