Asielzoeker 'verstopt' zich in vuilniszak, politie wil er niet meer over gebeld worden

15 januari 2018 om 15:14
nl
Een uitgeprocedeerde asielzoeker die zich in het centrum van Tilburg ‘verstopt’ in een vuilniszak houdt de gemoederen bezig. De politie verzoekt mensen niet meer te bellen over de man.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Volgens het politieteam Tilburg-Centrum is de man te vinden rondom het Wilhelminapark en moet hij Nederland verlaten. Hij zou nergens aan meewerken. “Hij weigert alle hulp”, schrijven de agenten op Facebook

Boze reacties
Mensen reageren ontstemd op het bericht van de politie. “Ik snap niet waarom ik hiervoor de politie niet mag bellen. Deze persoon zit in een vuilniszak, zo iemand heeft toch hulp nodig. Uitgeprocedeerd of niet”, schrijft iemand. 

“Regels zijn een middel, geen doel. Dat de persoon uitgeprocedeerd is mag geen reden zijn om hem aan zijn lot over te laten”, schrijft een ander. Mensen vinden het niet alleen zielig, maar ook vervelend. "Heel fijn ja die beste man bivakkeert naast de speeltuin, waar kinderen horen te spelen, pist en schijt daar... Maar lekker laten zitten?!", schrijft vermoedelijk één van de buurtbewoners.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Vluchtelingenwerk
Judith Buter van vluchtelingenwerk is teamleider van locatie Wilhelminapark en begeleidt alle uitgeprocedeerde asielzoekers. Mogelijk is de man onder de zak één van haar cliënten, maar dat weet ze nog niet zeker. Ze begrijpt dat het Facebookbericht van de politie veel vragen oproept. "Het zou prettig zijn als er wat meer uitleg bij het bericht komt te staan. Zodat mensen weten hoe zo'n asielprocedure werkt. Nu maken mensen zich zorgen of ze oordelen omdat ze weinig informatie hebben."

Buter weet te vertellen dat de politie inderdaad weinig kan doen. "De vreemdelingenpolitie kijkt of iemand kan worden uitgezet. Het loopt stuk omdat iemand bijvoorbeeld geen juiste documenten heeft of geen medewerking verleent. Maar illegaal zijn is niet strafbaar." 

Traverse
Alle uitgeprocedeerde asielzoekers hebben recht op bed, bad en brood. In Tilburg is dat geregeld bij Traverse, maar die opvang is alleen voor 's nachts. Volgens Tommie Meeuwsen, die de afgelopen vier maanden in Traverse verbleef, slaapt de asielzoeker daar ook.  Hij zou Susu heten, tussen de 50 en 60 jaar oud zijn en de bijnaam Jezus hebben. 

"Het is een heel goed mens. Hij staat op en maakt heel Traverse schoon voordat hij om negen uur moet vertrekken", vertelt Tommie. "Die man kwam naar Nederland voor een mooie toekomst maar hij moet de straat op. Hij zit onder een vuilniszak om te schuilen voor de regen."

'Ga het hem zelf vragen'
Een woordvoerder van de politie laat weten er niets over te kunnen zeggen ‘omdat het geen politiezaak is’. “Ik zou zeggen, ga het aan hem zelf vragen”, aldus de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.