Reek krijgt toch een supermarkt, maar de bewoners zijn er niet echt blij mee

16 januari 2018 om 14:53
nl
Een volkomen verrassing voor zowel gemeente als de inwoners van het dorp, verenigd in de Actiegroep Aldi op Reek-Zuid. Reek krijgt een supermarkt. Spar Holding laat weten dat er een Spar Express komt in het Texaco-tankstation. Hoe groot het assortiment wordt, kon niemand bij het supermarktconcern dinsdagmiddag zeggen. Bij de actiegroep gaat de vlag nog niet uit.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De bewoners voeren een felle strijd voor de komst van een Aldi op het bedrijventerrein vlakbij de bebouwde kom. 2630 handtekeningen werden verzameld in het kleine dorp. De Aldi wil wel, maar de gemeente ziet de komst niet zo zo zitten. Een supermarkt is volgens het onderzoek goed voor Reek, maar slecht voor de winkelcentra in Schaijk en Zeeland. Voor de Spar is geen vergunning nodig, aldus de gemeente Landerd. "Ondergeschikt aan de hoofdfunctie van het bedrijf, het tankstation, mag er beperkte verkoop plaats vinden."

'Geen alternatief voor wekelijkse boodschappen'

Bij de Spar die er nu komt kunnen bewoners onder meer brood, salades en soep kopen, aangevuld met een klein regulier assortiment. Bewoner en actievoerder Guus Weitzel: “Dat is een oplossing als je iets bent vergeten, maar het is geen alternatief voor de wekelijkse boodschappen. Je kunt hier niet alles halen. Ouderen moeten dan nog altijd hulp vragen aan anderen, of ze uit de supermarkt in een ander dorp iets mee kunnen nemen.”

Bovendien komt de Spar ten opzichte van de dorpskern aan de andere kant van de provinciale weg (N324). Die weg wordt vaak als sluiproute gebruikt door mensen die van Oss naar Nijmegen willen en de files op de snelweg omzeilen. “De rijksweg gaat verbouwd worden, er komen minder oversteekplaatsen. Het wordt dus lastig om bij de Spar te komen.”

Leefbaarheid en werkgelegenheid

De inwoners van Reek hebben bovendien meer redenen om te pleiten voor een grote supermarkt. Het gaat niet alleen om een volle koelkast, het gaat ook om de leefbaarheid van het dorp. Weitzel: “Het bedrijventerrein ligt al jaren braak, wij dringen er bij de gemeente op aan om alles op alles te zetten om te zorgen dat er iets komt. Dan klopt de Aldi aan en wil de gemeente niet. Maar zo’n supermarkt heeft een positief effect, er komen en gaan de hele dag mensen. Andere bedrijven willen zich er dan ook vestigen. Het is goed voor werkgelegenheid en dorp, bijvoorbeeld vanwege de sponsoring van evenementen. Zo’n Spar heeft niet de uitstraling van een winkel, dat gaat ons niet helpen om het bedrijventerrein vol te krijgen.”

Actiegroep blijft strijden

Kortom: de actiegroep blijft pleiten voor de komst van een Aldi of andere volwaardige supermarkt. “Totdat de vergunning van de Aldi is afgewezen, blijven wij strijden. In andere kleine kernen waar een supermarkt is gekomen, zeggen inwoners dat de leefbaarheid en het geluksgevoel op een schaal van één tot tien zijn gestegen van een zes naar achteneenhalf. Men is daar van een afwachtend en berustend dorp weer naar een leefbaar dorp gegaan waar de jongeren weer willen blijven en wonen.”
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.