Tweede Kamer zwaait 'grote vriendelijke reus' Emile Roemer uit

17 januari 2018 om 14:16 • Aangepast 20 november 2020 om 19:10
nl
Met luid applaus en geroffel, zo heeft de Tweede Kamer in Den Haag woensdagmiddag afscheid genomen van Emile Roemer als politicus. De fractievoorzitter van de SP uit Boxmeer kondigde 13 december vorig jaar zijn vertrek aan.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde hem in haar toespraak de ‘grote vriendelijke reus’. Ze prees Roemer, omdat de Socialistische Partij onder hem het imago van ‘knorrige tegenpartij' van zich af heeft geschud. Roemer is inmiddels opgevolgd door Lilian Marijnissen uit Oss.

'Voor het doel'
“Je humor, je vriendelijke houding en daadkracht zette je in om iets wezenlijks te bereiken”, aldus Arib. “Regeringsdeelname – een droom - is je niet gelukt. Maar de SP heeft onder jouw leiding bewezen op elk niveau te kunnen besturen. Je hebt de bal feitelijk voor het doel gelegd, het is nu aan anderen die erin te schieten.”

Arib refereerde in haar toespraak aan de manier waarop Roemer zijn eerste stappen zette als bevlogen politicus. Toen de gemeente Boxmeer niet in actie wilde komen vanwege een gevaarlijke fietsersoversteekplaats, nam hij het heft zelf in handen. Zo begon Roemer 38 jaar geleden zijn politieke loopbaan. Altijd was zijn motto, vertelde Arib, ‘niet kletsen maar doen’ en ‘niet wegkijken maar optreden.’

'Mooi geweest'
"Het is mooi geweest”, zei Roemer voorafgaand aan het moment dat het parlement hem uitzwaaide. In zijn afscheidsbrief schreef hij al dat het tijd is dat een nieuwe SP-lichting het overneemt. Roemer was eind vorig jaar al gestopt als fractievoorzitter.

In KRAAK., de zondagse talkshow van Omroep Brabant tv, ging Roemer onlangs in op zijn grootste ambitie: regeringsdeelname. Elf jaar deed hij een vergeefse gooi. "Toch voel ik me niet mislukt. Ik laat de partij in een goede vorm en geolied achter”, aldus Roemer.

Hij staat voor zijn eerste vrije dag nu zijn politieke loopbaan is afgesloten. Roemer weet nog niet wat hij gaat doen. Voor de toekomst, zo verklapte hij wel, sluit hij een burgemeesterschap niet uit.
[tweet: https://twitter.com/MvanToorenburg/status/953611498567421953

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.