Video

Einde avontuur voor Janus van Kasteren: ‘Maar Dakar gaat niet winnen van mij’

18 januari 2018 om 05:55
nl
Hij was zo goed bezig, liet zien dat ie heel snel kan rijden. Maar voor debutant Janus van Kasteren zit het Dakar-avontuur erop. “Wat je in twee weken meemaakt, dat kun je aan mensen thuis niet uitleggen.”
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Het ging mis in de etappe van dinsdag. “Na 10 kilometer ging de versnellingsbak kapot”, vertelt Van Kasteren. Op het begin kon ik er nog wel mee rijden, totdat we in de duinen waren. Toen was het echt een keer einde verhaal.” 

Het artikel gaat verder onder de video.

 

In z’n achteruit
Janus werd gesleept, maar ook dat schoot niet op. “We zijn 26 uur onderweg geweest. We hebben de laatste veertig kilometer zelfs in z’n achteruit gereden, dat was de enige versnelling die het nog deed, om toch maar in het bivak te komen. Je wil niet opgeven.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Uur te laat
Pas woensdag aan het eind van de ochtend kwam Janus in het bivak aan. Met man en macht hebben de monteurs van het Mammoet-team gewerkt om de versnellingsbak te vervangen. “Ze waren net klaar en toen kwam het bericht dat ik niet meer mocht starten. We waren een uur te laat. Het zijn jammer genoeg geen Brabanders in de organisatie... Een Brabander zou zeggen: kom op, je kunt nog wel starten. Maar helaas. 

"We hebben er alles aan gedaan. Dan is de teleurstelling natuurlijk groot. “Aan de andere kant heb ik toch een positief gevoel over deze Dakar. We hebben laten zien dat we makkelijk in de top 10 kunnen finishen. Ik heb heel veel pech gehad en heel veel geleerd. Het is jammer dat je het dan niet af kan maken.”

Junior en senior
En zo komt er een einde aan het Dakar-avontuur voor Janus junior (de coureur) én Janus senior. Papa Janus was namelijk ook mee, als monteur en chauffeur van de servicetruck van Mammoet.

We maakten eerder deze week deze reportage over Janus en Janus. Het artikel gaat verder onder de video.

 

Janus komt terug
Zijn eerste Dakar heeft grote indruk gemaakt op de pas 31-jarige Janus. “Wat je in twee weken meemaakt, dat kun je aan mensen thuis niet uitleggen.” 

De uitschakeling is nu nog vers, maar Janus denkt al voorzichtig aan de toekomst. “Één ding is zeker: ik ben niet klaar met Dakar. De Dakar gaat niet winnen van mij. Ik kom 100 procent zeker terug.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.