?Bosschenaar die meisje (14) wilde laten strijden in Syrië moet jaar de cel in

19 januari 2018 om 14:27
nl
Een man van 22 jaar oud uit Den Bosch is vrijdag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij krijgt de straf voor het werven van een destijds 14-jarig meisje uit Brussel voor de gewapende strijd in Syrië.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De man krijgt de straf ook voor het bedreigen en belagen van het meisje en haar broer. De celstraf is gelijk aan de eis van justitie twee weken geleden. De verdachte kwam via internet in contact met het meisje. Hij stuurde haar maandenlang teksten als ‘We moeten naar Syrië, de mensen doodschieten die de moslimburgers doden, we zitten hier in een ongelovig land, hier zijn rare wetten’.

Met ruzie uit elkaar
In september 2016 volgde een ontmoeting tussen de twee in Brussel. Ook daar heeft hij het destijds 14-jarige meisje gevraagd met hem mee te gaan naar Syrië. Uiteindelijk gingen ze in Brussel met ruzie uit elkaar, maar de verdachte bleef het meisje via WhatsApp, Facebook en mail bedreigen. Zo stuurde hij haar afbeeldingen van onthoofdingen. Ook plaatste hij een seksadvertentie op haar naam. Ook de broer van het meisje stuurde hij berichten met onder meer  afbeeldingen van onthoofdingen. 

De man ontkende bij de behandeling van de zaak twee weken geleden iets met ronselen te maken te hebben. Wel wilde hij naar eigen zeggen naar Syrië om zijn moslimbroeders te helpen en tegenstanders te doden. De bedreigingen aan het adres van het meisje gaf hij wel toe.

'Kwetsbaar minderjarig meisje'
De rechtbank rekent het de Bosschenaar zwaar aan dat hij voor de strijd in Syrië ‘een kwetsbaar minderjarig meisje heeft benaderd’. De zaak heeft volgens de rechter een ‘zware wissel op haar leven getrokken en veel spanningen en stress veroorzaakt’.

De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is volgens deskundigen een ‘laagbegaafde jongeman met een gebrekkig ontwikkelde persoonlijkheid’.  In zijn proeftijd van drie jaar moet hij zich laten behandelen. Ook moet hij in gesprek met een Islam-deskundige. Met het meisje, haar moeder en broer mag hij bovendien geen contact meer hebben.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.