Video

Na twee weken bikkelen in de Dakar Rally is het tijd voor feest: ‘Nu gaan we bier drinken’

21 januari 2018 om 06:37
nl
Na twee weken afzien, eindigt de Dakar Rally traditioneel met een podiumceremonie. Eindelijk is er tijd voor wheelies, burnouts en kunnen coureurs met zijn allen op de truck zitten.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

De twee overgebleven Brabantse truckers reden met een iets ander gevoel door de erehaag in Córdoba. Ton van Genugten had dagsucces, maar de gedroomde podiumplek bleef uit. Maurik van den Heuvel haalde zijn doel. De top tien, in de zwaarste Dakar van de afgelopen jaren.

Tevreden
Van den Heuvel was bovenal tevreden. Ondanks veel kleine en grote ‘dingetjes’ - iedere dag was er wel iets aan de hand met zijn truck - werd hij negende. “Schitterende route, prachtige etappes, zwaar”, vat de trucker uit Boekel deze editie samen. “We hebben ‘m meegemaakt zoals een echte Dakar moet zijn: af en toe wat tegenslagen, maar ook heel veel plezier en een paar goeie klasseringen. En uiteindelijk in de top tien, dat was het doel. Nu gaan we bier drinken.”


Vier keer winnen, toch slechts achtste
Ton van Genugten had een dubbel gevoel. Hij won vier etappes en daarmee was hij de succesvolste trucker van allemaal. Maar hij verloor ook een paar keer veel tijd. Hij werd ‘slechts’ achtste in het eindklassement. “We hebben veel meegemaakt. Maar we zijn er, hè. Het is altijd weer mooi om de finish te zien.”

Van Genugten liet dit jaar in ieder geval zien dat hij met de besten mee kan. Een beetje minder pech en een topklassering is volgend jaar binnen bereik. “Wie weet, als ze weer een mooie route uitzetten zijn we er misschien weer bij.”

‘Mooiste rally ooit’
Quadrijder Kees Koolen hoopte vooraf op een plek in de top drie, maar daar kwam hij nooit in de buurt. Toch was hij blij. “Dit is de mooiste rally die ik gereden heb in de afgelopen tien jaar, misschien wel de mooiste ooit.”


Koolen kwam deze Dakar Rally vooral in het nieuws toen hij werd aangereden door Carlos Sainz, de winnaar bij de auto’s. Sainz kreeg daar in eerste instantie straftijd voor, maar dat werd later weer teruggedraaid. Koolen kondigde eerder al aan zijn advocaten op de zaak te zetten, maar na de finish krabbelde hij een beetje terug. “Daar ben ik nu niet zo mee bezig. Dat komt straks wel weer, misschien, of niet.”

Nog meer reacties
Onze verslaggevers spraken tijdens de podiumceremonie in Córdoba ook nog met Edwin Straver, Jurgen van den Goorbergh en Maikel Smits.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.