Drie Brabantse fotografen genomineerd voor Zilveren Camera - Omroep Brabant

Drie Brabantse fotografen genomineerd voor Zilveren Camera

22 januari 2018 om 16:58
nl
Rob Engelaar uit Geldrop, Marleen Swaans uit Rosmalen en Joyce van Belkom uit Breda maken kans op de fotoprijs De Zilveren Camera. Engelaar komt in aanmerking met zijn foto van een demonstratie van Eritreeërs in Veldhoven. Swaans is in de race met haar zwartwit foto van boksers in de ring, en Van Belkom is genomineerd met haar fotoserie over camping Fort Oranje.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Ze staan als kemphanen tegenover elkaar. Een jonge vrouw uit Eritrea, leren jack, kroeshaar. Met haar rechterhand duwt ze tegen de jas van een politieagent. Andere demonstranten duwen haar in de rug, zodat ze niet weggeduwd kan worden door de agenten. Ik ga geen stap achteruit, straalt ze uit. Het leger politieagenten wil ook van geen wijken weten. Een van de agenten heft zijn wapenstok al. Met deze prachtige foto is fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop genomineerd voor de Zilveren Camera. 

Engelaar, die ook voor Omroep Brabant werkt, werd vorig jaar ook al genomineerd, met een foto van het noodweer. “Die nominatie heeft echt deuren voor me geopend”, vertelt hij. “Zo werd ik door persbureau ANP benaderd om voor hen te gaan werken. Dat is voor fotografen in Nederland het hoogst haalbare.”

De nieuwe nominatie ziet Engelaar vooral als bewijs dat hij goed met zijn vak bezig is. “Ik  denk niet dat ik de prijs echt ga winnen. Als je kijkt welke fotografen genomineerd zijn, het is een hele zware competitie. Ik doe dit pas zes jaar, de nominatie is al een hele eer.”

Wachten op privacy instellingen...

 

Confrontatie in de kern vastgelegd
De genomineerde foto werd genomen tijdens een demonstratie van Eritreeërs in Veldhoven, waar ze protesteerden tegen de komst van een omstreden regeringsfunctionaris uit Eritrea. “Bij zo’n demonstratie gaat het er heel hectisch aan toe. Fototechnisch is er heel veel vast te leggen. Je gaat van hot naar her. Uiteindelijk zag ik dat er vooraan de linie wapenstokken werden getrokken, ik heb me er toen snel doorheen gewurmd om de confrontatie met die vrouw vast te leggen.”

Treffende plaat in de boksring
Marleen Swaans is eveneens genomineerd, in de categorie Sport. Ze maakte een treffende plaat in de boksring, waar ze het gevecht tussen Rivo Slory en Ricardo Snijder vastlegde. Swaans maakt al langer foto's in de bokswereld. Het resulteerde in het fotoboek 'Queen of the Ring, fighting the stereotype’, dat een unieke inkijk geeft in de wereld van het vrouwenboksen in Nederland.

 

 

Bredase fotografe genomineerd met serie fort Oranje
Ook Joyce van Belkom uit Breda maakt kans op een prijs, met haar fotoserie over Fort Oranje. Voor haar is het de vierde keer dat ze genomineerd wordt voor de belangrijke fotoprijs. Wekenlang ging ze naar Fort Oranje in Rijsbergen. "Met mijn fotoserie probeer ik het chronologische verhaal te vertellen. Vanaf het moment dat Asscher kwam, tot het moment dat het laatste veld werd ontruimd." 

Voor haar fotoserie mocht ze maar twaalf foto's selecteren van de organisatie. "Niet makkelijk, er zijn prachtige foto's gesneuveld, maar ik wilde vooral het hele verhaal vertellen. Omdat ik er zo vaak kwam, kende ik ook veel bewoners. Dan weet je wie wel en wie niet op de foto willen. Het was wel lastig, zo mochten we van de autoriteiten niet zonder begeleiding op het terrein komen."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.