Video

'De onderwereld zit met z'n tengels aan de bovenwereld'

28 januari 2018 om 14:11
nl
Criminelen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 'eigen mensen' naar voren schuiven om plaats te nemen in de raad. Die mensen moeten vertrouwelijke informatie doorspelen naar de onderwereld. Emile Kolthoff is Lector Ondermijning aan de Avans Hogeschool. Volgens hem is het zeer goed denkbaar dat criminelen stromannetjes weten te plaatsen in de gemeenteraad. Dat zei hij zondagmiddag in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

Wat voor belang heeft de onderwereld om in de gemeenteraad te komen? Kolthoff: "De gemeente faciliteert de georganiseerde misdaad.  Een misdaadonderneming is net als een gewoon bedrijf. Voor de bedrijfsvoering is de bovenwereld nodig. Denk maar eens aan huisvesting en vergunningen. Soms heb je als crimineel een notaris of accountant nodig, maar soms dus ook de gemeente. Als raadslid heb je een belangrijke informatiepositie die een normale burger niet heeft."  

Kennis is macht
Het gaat vooral om informatie. Daarmee kunnen criminelen heel veel doen. Volgens Kolthoff hebben de boeven geen zin om zelf in de gemeenteraad te zitten. "Het is niet de captain van motorclub die zelf in de gemeenteraad gaat zitten. Daar zal ie geen zin in hebben want daar moet je veel voor doen." Gemeenteraadsleden moeten veel informatie tot zich nemen, zoals de gemeentebegroting uitpluizen.

 

 

Zelfs al wil een crimineel in de raad, hij maakt geen kans als hij een strafblad heeft. "Een ander probleem waar de boeven tegenaan lopen is de VOG.  
Veroordeelden krijgen van de overheid geen verklaring van goed gedrag. Ze kúnnen niet in de gemeenteraad plaatsnemen."

Kritischer kijken
Criminelen hebben dus iemand anders nodig, een kandidaat van een willekeurige partij bijvoorbeeld. Kijken politieke partijen kritisch genoeg naar hun kandidaten? Volgens Kolthoff is het antwoord een volmondig 'nee'. Hij vindt dat politieke partijen beter in de gaten moeten hebben of hun kandidaten wel uit het goede hout gesneden zijn.   

Deze dreiging vanuit de onderwereld is al vaker aangestipt. De gemeente Breda wil criminelen buiten de deur houden door kritisch te zijn op de partijfinanciën. Alle politieke partijen worden onderzocht die in maart 2018 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.