'Nu al zoveel geluidsoverlast!', plan voor vliegbasis landt niet goed in Gilze en Rijen

1 februari 2018 om 00:14
nl
Defensie wil meer gaan vliegen op vliegbasis Gilze-Rijen. Dat blijkt uit een plan dat woensdag gepresenteerd werd aan mensen die er in de buurt wonen. Op het zogenaamde luchthavenplan wordt al een tijdje gebroed door Defensie. Wethouder Rolph Dols ziet extra geluidsoverlast voor de inwoners van Gilze-Rijen niet zitten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De zaal van het cultureel centrum in Rijen zat woensdagavond bomvol. Honderden mensen uit de dorpen Hulten, Molenschot, Gilze en Rijen kwamen op de informatieavond af. Sommigen gedegen voorbereid, anderen kwamen gewoon even luisteren.

Wachten op privacy instellingen...

“Ik kan er geen touw aan vastknopen”, fluisterde een vrouw. En dat is niet zo gek, want de Defensie-taal is ingewikkeld. Naarmate de avond voortduurde en de vragen en antwoorden elkaar afwisselden, vulde de zaal zich met ambtelijke benamingen en terminologie. “Het is de systeemwereld vs. de echte wereld”, zei wethouder Rolph Dols van de gemeente Gilze en Rijen.

Noodzakelijk
Dols snapt ook wel dat de vliegbasis noodzakelijk is. Het brengt de gemeente ook veel goeds. “Ik heb niemand horen zeggen dat de basis weg moet. Maar mensen maken zich zorgen over hun leefomgeving.”

Wachten op privacy instellingen...

In het plan van Defensie staat voornamelijk dat er méér gevlogen zal worden. Daardoor wordt het geluidscontour groter, de lawaaizone. De mensen in de zaal hadden daar vragen over. “Want ik kan in de zomer niet buiten zitten omdat dan de helikopters rakelings overvliegen”, riep een man.

Wethouder Dols is ook absoluut niet blij met de extra geluidsoverlast. Want met de nieuwe plannen, vallen er straks ook woonhuizen binnen de lawaaizone. “En mensen hebben al zoveel geluidsoverlast. Van het spoor, en van de A58. Hoeveel kan er dan nog bij?”, vroeg hij zich hardop af.

Hulten en Molenschot
Maar er is nog een ander probleem. Want de vliegbasis is ook een uitvalsbasis, voor als er vanaf een andere basis niet gevlogen kan worden. Het gebeurt maar één keer in de zoveel jaar, toch wordt het in de geluidsberekeningen meegenomen. “Daardoor komen Hulten en Molenschot in de geluidscontour te liggen. Hierdoor mag er daar niet meer gebouwd worden. En dat is buiten alle proporties”, stelde wethouder Dols.

De avond was een stap in een langer proces. Bewoners kunnen nu nog ideeën aandragen die Defensie dan wel of niet meeneemt. Dan pas komt er een definitief plan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.