Van de Skidome in Rucphen naar Pyeongchang 2018, Niek van der Velden geniet van Olympisch avontuur

2 februari 2018 om 15:45
nl
Hij is met zijn 17 jaar de jongste in de Nederlandse equipe die in actie zal komen tijdens de Olympische Winterspelen. Niek van der Velden uit Nispen is snowboarder en kwalificeerde zich, tot verrassing van vriend, vijand én zichzelf, op de valreep voor Pyeongchang 2018.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

“Dat ik er nú al bij ben, is nog steeds een beetje onwerkelijk. Ik had er meer op gerekend dat ik over vier jaar aan de beurt zou zijn. Dit is nu meer om ervaring op te doen. Als ik realistisch ben, zie ik me niet op het podium verschijnen. Maar ik ga natuurlijk wel voor een zo goed mogelijk resultaat en dan zien we wel waar het eindigt", aldus Van der Velden.
Freestyle
Niek van der Velden is freestyle-snowboarder. Daarbij gaat het niet om de beste tijd, maar om de beste uitvoering van een run. “Ik kom uit op slopestyle en big air. Bij big air ga je over één schans en probeer je zoveel mogelijk rotaties en salto’s te maken, zo netjes mogelijk en met een goede landing. Bij slopestyle ga je over een parcours met schansen en rails, waarop je variërende trucjes doet. En een jury bepaalt dan hoe je het gedaan hebt.”
Anky, Epke, Niek
Een jurysport dus, waarbij het ook gaat om souplesse, artisticiteit en uitvoering. Je zou dus kunnen zeggen dat Niek van der Velden de skiënde evenknie is van bijvoorbeeld Anky van Grunsven of Epke Zonderland.

Van der Velden is sinds vijf jaar fanatiek bezig. Eerder deed hij aan turnen, voetballen en breakdance, tot hij tijdens wintersport in aanraking kwam met snowboarden. Een abonnement op het SkiDome in Rucphen deed de rest en nu is hij dus al Olympiër.
Van Rucphen naar Pyeongchang
“Daar heb ik de smaak echt te pakken gekregen. Ik ging veel filmpjes van topsnowboarders bekijken en wilde die trucs zelf ook kunnen uitvoeren. Van de indoorbaan in Rucphen naar het Olympische parcours in Pyeongchang is een lange weg die extreem snel is gegaan.”

Beste run ooit
Van der Velden komt al op de eerste zaterdag van de Spelen in actie en zal dus de openingsceremonie moeten missen. Bij de sluitingsceremonie is hij er wel bij. Een ervaring rijker, maar waarschijnlijk dus nog zonder een medaille. “Als ik realistisch ben, zie ik het nog niet gebeuren dat ik een medaille ga pakken, maar je weet het nooit. Ik wil ervoor zorgen dat ik mijn beste run ooit neer ga zetten. Wat dat oplevert, zien we dan wel.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.