Video

Van hack op school tot DDoS-aanvallen op overheidsinstellingen, Jelle (18) wist niet van ophouden

6 februari 2018 om 14:34
nl
Het waren niet de Russen, geen grote criminelen, maar het was vermoedelijk de 18-jarige Jelle uit Oosterhout die meerdere sites zoals de Belastingdienst de afgelopen maanden plat legde. Maar waarom? Waarschijnlijk voor de kick. Jelle wilde dolgraag gezien worden door kenners en vond het maar wat grappig dat de buitenwereld dacht dat de Russen erachter zaten.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

Jelle is opgegroeid met zijn computer. Sinds 2012, hij was toen 12, heeft hij een eigen hostingsbedrijf. Het bedrijf lijkt succesvol.

Geen hogere wiskunde, maar vooral leuk
Maar Jelle ontdekt de online wereld ook via andere wegen. En hij vindt een echte hobby: DDoS-aanvallen. Sinds 2015 huurt hij vermoedelijk al verschillende diensten in om cyberaanvallen uit te voeren. Voor een paar dollar per aanval ligt een website plat door het vele verkeer dat erheen gestuurd wordt. Het is geen hogere wiskunde, Jelle lijkt het vooral leuk te vinden.

Maar de student netwerk- en mediabeheer aan het Radius College in Breda kan zelf ook wat, zo vertelt een klasgenoot. “Als de docent even weg is, dan liet hij wel eens zien hoe hij binnen no-time het schoolnetwerk plat kon leggen. Of hoe hij een site uit de lucht haalt.” Het verbaast de klasgenoot dan ook niets dat Jelle heel wat meer in zijn mars heeft.

Oprechte excuses
Jelle wil daar wel erkenning voor, zo lijkt het. Dat is achteraf vooral te zien aan het feit dat de tiener zeker tien keer tipt naar techsite Tweakers.net met eigen aanvallen. Hij wil dat niet alleen zijn klasgenoten zien wat hij kan. Nee, iedereen mag het weten. 

Zo heeft hij voor zijn arrestatie per mail contact gehad met De Volkskrant. In die correspondentie zegt hij dat hij de aanvallen uitvoerde 'om te laten zien dat een tiener gewoon alle banken kan platleggen met een relatief simpele aanval'. En daarom gaat hij door met zijn DDoS-aanvallen. 

Maar als hij geldbeheerder Bunq in november aanvalt, wordt hij ontdekt. Hij moet op het matje komen bij de bank waar hij vervolgens zijn oprechte excuses aanbiedt. De bank strijkt over haar hart. Want let wel, Jelle is pas 18. Een aangifte zou betekenen dat de jongen zeker een jaar de bak in kan. Jelle komt weg met een week vrijwilligerswerk. 

Overmoedig?
Lesje geleerd, zou je denken. Maar niets is minder waar. Jelle lijkt overmoedig te worden. Hij gaat door met het hacken, óók bij Bunq. Daar doet de bedrijfsleiding dit keer wél aangifte. De politie start een onderzoek.

Nietsvermoedend gaat Jelle ondertussen verder. Hij voert in januari meerdere DDoS-aanvallen uit, bij grote bedrijven én Tweakers.net. De nieuwswebsite over onder meer hardware heeft dat al gauw door en start een eigen onderzoek, zo vertelt hoofdredacteur Wout Funnekotter. Systeembeheerder Kees probeert contact te zoeken met Jelle, want hij lijkt te reageren op zijn berichten.

"Kees Twitterde dat hij liever even wilde Netflixen, dan dat hij bezig zou zijn met een DDoS-aanval. Op dat moment kwam een nieuwe." Als Kees even later vertelt dat vooral de chatbox van Tweakers last heeft van de aanvallen, komt een nieuw persoon de chatbox binnen genaamd DDoS. Bingo, Jelle meldt zich.

'Te grappig'
De tiener vertelt in het gesprek over zijn DDoS-aanvallen en geeft toe dat hij het eigenlijk 'grappiger' vindt om banken aan te vallen. Hij typt: 'Al die complottheorieën dat het de Russen zijn: te grappig.'

Via een ingewikkelde puzzel komt Kees achter alle gegevens van Jelle. "Dat zagen we onder meer doordat hij ons meer dan tien keer had getipt met tips van nieuwe DDoS-aanvallen. Zijn éigen aanvallen. Hij wilde aandacht voor zijn eigen werk."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Twee weken langer vast
Jelle wilde erkenning. Maar het lijkt erop dat overmoedigheid hem de das omdeed.  Want de tiener werd, zo zegt de buurvrouw, op één februari door veertien politie-agenten van zijn bed gelicht. Dinsdagmiddag wordt bekend dat hij zeker twee weken langer blijft vastzitten. 

Er hangt hem een celstraf van meerdere jaren boven het hoofd. Zijn online kattenkwaad lijkt uitgelopen te zijn op een ware nachtmerrie. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.