Na 15 jaar einde aan gesteggel: 9,9 miljoen voor verhuizing Schoenen Museum in Waalwijk

6 februari 2018 om 21:40
nl
De gemeenteraad van Waalwijk heeft dinsdagavond het plan goedgekeurd voor de verhuizing van het Nederlands Leder en Schoenen Museum naar het centrum van de stad. Daarmee komt een eind aan jarenlang gesteggel over het museum. Er werd maar liefst vijftien jaar over gepraat.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Het museum verhuist in het nieuwe plan naar het voormalige gemeentehuis in de binnenstad. Daarvoor is een budget van 9,9 miljoen euro beschikbaar. Jaarlijks krijgt het museum een subsidie van 900.000 euro.

Het museum moet vooral levendig worden met een gevarieerd aanbod. Vanwege de ligging in het centrum moeten omliggende winkels en horeca gaan profiteren van de aanwezigheid van het museum. 

Vorig jaar lag er al een plan voor een nieuw museum in het centrum. Dat plan werd afgeschoten vanwege de hoge kosten. Het bestuur van SLEM, waar het museum onder viel, stapte op. Vervolgens werd een faillissement aangevraagd. Het nieuwe museumplan is door de gemeente bedacht en begroot.

Wachten op privacy instellingen...

Vraagtekens
De oppositie stelde vraagtekens bij de financiële onderbouwing van het nieuwe plan. GroenLinksaf drong aan op een beter financieel onderbouwd plan en diende daarvoor een amendement in. Dat werd ondertekend door D66, Lijst IJpelaar, SGP en de PvdA. Met negentien stemmen tegen en zeven voor werd het amendement echter verworpen. 

Volgens wethouder Hans Brekelmans (LokaalBelang) is het museumplan geen natte vingerwerk. Hij gaf aan dat er gedegen onderzoek is gedaan door deskundige partijen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.