Video

Het geniale hakje van Luuk de Jong: 'Je probeert het gewoon op dat moment'

7 februari 2018 om 21:42
nl
Eén moment van pure klasse kende PSV - Excelsior. Een bal achter het standbeen van Luuk de Jong, die door Hirving Lozano werd binnengeschoten. Maar op het eind zakte PSV ver weg. “Dat mag eigenlijk niet’, zegt Jorrit Hendrix.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Eerst dat hakje. Luuk de Jong beschrijft het na afloop, zoals altijd, heel rustig en nuchter. Maar aan z’n lach zie je dat hij geniet van z’n eigen actie.

'Ziet er fantastisch uit'

“Je probeert het op dat moment”, zegt De Jong. “Dan moet ie goed komen, dat ie precies in z’n loop komt. Mensen zeggen ‘iets geniaals’. Voor mij is het gewoon een ingeving. Dat heb je soms in het voetbal dat het zo komt. Dan ziet het er fantastisch uit natuurlijk. Het is natuurlijk lekker om zo op 1-0 te komen.”Geen rood?

Er was nog één ander moment waarin De Jong een hoofdrol speelde. Vlak voor rust kwam Jurgen Mattheij hard op hem in. De Excelsior-verdediger had eigenlijk rood moeten krijgen, maar kreeg helemaal niks. “Op het moment dat ik al van m’n voet had gespeeld voel ik meteen een voet op m’n kuit komen”, zegt de spits. “Ik schrok er zelf ook een beetje van. Ik denk, wat is dit?” 

De Jong gaat ervan uit dat het geen opzet was. Dat zegt Mattheij zelf ook, die bood z’n excuses aan. “Maar dan nog is een gevaarlijke actie”, zegt De Jong.

PSV zakt weer eens weg
Dan de kritische noot bij de wedstrijd tegen Excelsior. Natuurlijk, PSV had ruim kunnen winnen als het een paar van de vele kansen had benut. Maar dat gebeurde niet. En zoals wel vaker dit seizoen, zakte het niveau van de Eindhovenaren in het laatste deel van de wedstrijd ver terug.

Tot het laatste moment bleef het onnodig spannend, hoewel Jorrit Hendrix dat wel vond meevallen. “Ik vind niet dat we echt nog kansen weggaven. Natuurlijk die afgekeurde goal, maar dat was een handsbal. Voor de rest hielden we het gewoon dicht.”Meteen anders doen

Ook Hendrix baalt dat het in de tweede helft een stukje minder ging. “Als ik wist hoe dat komt, dan zouden we het meteen anders doen. De eerste tien, vijftien minuten hebben we nog de goede intenties. Dan valt ie niet en zie je dat het wat wegzakt. Dat mag eigenlijk niet. We hadden het graag anders gezien.”

Wat blijft staan: het kampioenschap van PSV komt weer drie punten dichterbij. Of in de woorden van Jorrit Hendrix: “We kunnen er weer eentje wegstrepen.”

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.