Heibel in Haaren om nieuwe regels rondom carnavalswagens, burgemeester sust de boel - Omroep Brabant

Heibel in Haaren om nieuwe regels rondom carnavalswagens, burgemeester sust de boel

8 februari 2018 om 10:59
nl
Haaren was afgelopen week in rep en roer vanwege nieuwe regels rondom de carnavalswagens die meedoen met de optocht. Jarenlang mochten wagens mensen vervoeren die onderweg waren naar de optocht. Burgemeester Jeannette Zwijnenburg verstuurde woensdag een brief naar de verenigingen waarin stond dat dat dit jaar verboden werd. Dat zorgde voor veel weerstand bij carnavalsvierders, maar gelukkig wist de burgemeester donderdag de boel wat te sussen met een compromis.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Er is nu afgesproken in de vergunning dat de bouwers een half uur vóór het opstellen van de optocht en een half uur na de optocht gewoon op de wagen mogen staan als deze rijdt. "Hiermee moet het vervoer van en naar de optochten geregeld zijn", aldus de burgemeester.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden. Zo mogen de wagens buiten de bebouwde kom niet harder dan veertig kilometer per uur en binnen de bebouwde kom niet harder dan twintig kilometer per uur. Daarnaast mag er ook geen muziek gedraaid worden op de wagens.

Wachten op privacy instellingen...Brief

Veel carnavalsvierders vinden het vervelend dat de brief zo kort voor carnaval pas is verstuurd. Waarom de brief zo laat is verstuurd, kon de burgemeester niet verklaren tijdens de bijeenkomst. "Nu heeft de pijn maar 24 uur geduurd, wees blij", zei de burgemeester donderdagmiddag op de ingelaste bijeenkomst op het gemeentehuis. Daar waren de carnavalsvierders massaal aanwezig. 

Controles

Het verbod dit jaar volgde op overlast vorig jaar. In de brief schrijft de burgemeester over geluidsoverlast en onveilige situaties. Zwijnenburg benadrukt dat de beslissing niet is genomen ‘om het carnaval te beknotten’. Politie en gemeente hebben aangekondigd scherp te gaan controleren.

Wachten op privacy instellingen...

In rep en roer
Volgens David Zijlmans van de optochtcommissie Haaren was de hele gemeente de afgelopen week in rep en roer. De brief gaf volgens hem heel veel onduidelijkheid: “Wat mag er nou wel en wat mag er nou niet?” Toch heeft hij na het gesprek met de burgemeester weer volop vertrouwen in de optocht. “Wij gaan er een heel mooi feest van maken.” 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.