Steven Brunswijk wil af van bijnaam ‘Braboneger'

8 februari 2018 om 17:52
nl
Steven Brunswijk kondigde woensdag in een Friese talkshow aan dat hij gaat stoppen met het gebruiken van zijn bijnaam ‘Braboneger’. Hij krijgt al jaren kritiek op die naam, maar merkt nu dat het een te grote wig drijft tussen mensen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

“Ik heb die naam niet zelf bedacht. Ik zat in de auto en een Surinaamse jongen uit Rotterdam zei dat mijn accent grappig was en of hij me mocht filmen. Hij heeft het filmpje op internet gezet en de naam Braboneger erbij gezet. Ik heb die naam nooit zelf gekozen”, vertelde hij in het programma. 

Veel kritiek
Hij kreeg al snel veel kritiek op de naam en de vereniging Landelijk Breed Overleg trok zelfs aan de bel bij het College voor de Rechten van de Mens en anti-discriminatiebureau Radar. Hij was toen erg verbaasd over de kritiek en wilde ook niet van de naam af. 

Steven Brunswijk zegt dat hij nu merkt dat het mensen juist uit elkaar drijft. “Niet alleen aan de donkere kant. Als ik bij RTL Boulevard, Jinek of Pauw zit, dat merk ik dat het ook aan de witte kant problemen geeft.”

Niet zwichten
“Die naam gaat verdwijnen. Het is niet zo dat ik ga zwichten voor een kleine groep die altijd zeurt om die naam, maar ik wil een brug zijn tussen wit en zwart.”

Wanneer de Tilburgse cabaretier officieel stopt met het gebruiken van de naam is nog onduidelijk. In de talkshow vertelde hij dat het ‘misschien dit jaar nog’ gebeurt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.