Drama voor Niek van der Velden: snowboarder raakt geblesseerd pal voor olympisch debuut

10 februari 2018 om 06:13
nl
Snowboarder Niek van der Velden uit Nispen is vlak voor zijn debuut bij de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang geblesseerd geraakt. Het 17-jarige talent kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag tijdens de warming-up voor de eerste run op het onderdeel slopestyle ten val. Hij liep hierbij een zware breuk in zijn rechterbovenarm op.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Van der Velden is meteen geopereerd aan zijn bovenarm. ,,De breuk is met een plaat aan elkaar gezet'', aldus teamarts Cees Rein van den Hoogenband. ,,Hij zal nog enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven. We kijken morgen verder hoe Niek er aan toe is. Het is nu belangrijk dat de operatiewond goed herstelt en de zwelling afneemt.

Zijn ouders en coach Frank van der Putten zijn bij Van der Velden in het ziekenhuis.

Van der Velden, de benjamin van TeamNL, zou als eerste Nederlander tijdens deze Olympische Spelen in actie komen. Hij voelde zich in de aanloop naar zijn debuut op het Phoenix Snow Park nog prima op zijn gemak. "Het parcours ligt er goed bij. Mijn kans op een medaille is klein, maar ik ga er vol voor", liet hij enthousiast weten.

 

Wachten op privacy instellingen...

Aanmoedigen
Van der Velden zou zaterdag aan twee runs op het onderdeel slopestyle meedoen. Het plan was om de eerste iets meer op safe te doen en in de tweede wat meer risico nemen, vertelde coach Frank van der Putten. "Als Niek na zijn tricks steeds op beide voeten landt, ben ik tevreden." Helaas ging het voor de havo-scholier in de de laatste voorbereiding op zijn eerste olympische optreden fout. Van der Putten zag het gebeuren. "Ik had meteen het gevoel dat het niet goed was.'' Vanwege de ernst van zijn blessure moet Van der Velden ook afzien van deelname aan de kwalificatiereeks op het onderdeel big air. Die staat over anderhalve week op het programma. 

Van der Velden, wiens ouders eerder deze week naar Zuid-Korea afreisden om hun zoon aan te moedigen, kan in zijn woonplaats Nispen op een grote supportersschare rekenen. Er hangen tientallen spandoeken en vlaggen in het dorp. Een café aan het Kerkplein zou, uitgerekend tijdens deze carnavalstijd, de hele nacht openblijven voor fans om gezamenlijk de verrichtingen van de lokale held te bekijken. Na het persoonlijke drama van Van der Velden was ook voor deze nachtbrakers de kater groot.

Koning en koningin
Premier Mark Rutte was op weg naar het snowboardterrein, toen hij hoorde van de blessure van Niek van der Velden. "Ook de koning en koningin zouden gaan kijken bij zijn eerste optreden. Dit is vreselijk jammer." Hij noemt de Nispense snowboarder 'een waanzinnig talent'. "Dus we wensen hem toe dat hij tijdens volgende Winterspelen, want hij is nog jong, er weer bij kan zijn.''

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.