Video

Rode kruizen op graven in Breda, bezoekers schrikken van ‘grafschennis’

14 februari 2018 om 18:28
nl
Nancy Jansen bezocht woensdag de graven van haar geliefden op begraafplaats Het Haagveld in Breda. Tot haar grote schrik waren tientallen grafmonumenten beklad met een rood kruis. Wat blijkt: de kruizen geven aan welke monumenten binnenkort worden geruimd. “Het is afschuwelijk. Net alsof een vandaal over de begraafplaats is gelopen”, aldus de Bredase.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Volgens Nancy stonden afgelopen weekend alleen nog stippen op de grafmonumenten. Toen ze woensdag de begraafplaats weer bezocht, hadden de rode stippen plaats gemaakt voor grote rode kruizen. “Grafschennis”, noemt ze het. 

“Waarom niet op een nette manier? Waarom recht over die graven heen?”, vraagt ze zich af. Volgens Nancy waren ook andere bezoekers ontstemd en bang dat het graf van hun dierbaren zou worden beklad. 

‘Te enthousiast’
Uitvaartvereniging Zuylen trekt bij navraag direct het boetekleed aan. De grafmonumenten worden binnenkort weggehaald. Om zeker te weten dat alleen de juiste stenen worden verwijderd zijn markeringen aangebracht. 

“Normaal gesproken markeren wij alleen met een rode stip”, legt directeur Roel Stapper uit. “Woensdag is nog eens extra gecontroleerd of de juiste graven waren gemarkeerd, toen is iets te enthousiast een rood kruis neergezet. Dit is niet goed gedaan door ons.”

Stapper noemt het incident een duidelijk signaal richting collega’s dat er ‘beschaafd moet worden gemarkeerd’. “Qua beeldvorming is dit niet goed”, zegt hij.

Informatieborden
Nancy hoopt dat in het vervolg mensen beter worden geïnformeerd, zodat nabestaanden niet meer zo schrikken als ze bekladdingen aantreffen op de begraafplaats. “Maak het mensen duidelijk bij de ingang van de begraafplaats.”

Volgens Stapper zijn er mededelingenborden, maar die worden ‘niet altijd even goed gelezen’. In dit geval was er vooraf geen melding gemaakt dat er markeringen op de graven zouden komen. Komende week zijn alle grafmonumenten met een kruis verwijderd, de stoffelijke overschotten worden niet weggehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.