Video

Stuifmail zondag 18 februari: putter, omgewoelde grond, vink, een oude reuzenzwam en judasoren

18 februari 2018 om 07:23
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan een putter, omgewoelde grond in bramenstruweel, een vink, een oude reuzenwam en judasoren op oude dode vlier.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Jonge putter
Op de foto van Patrick Blondeau zie je een kleine vogel met een grijze kop, een bruin bovenlijfje en aan de onderkant wat gele veren. We hebben in dit geval te maken met een jonge putter. De naam putter heeft de soort gekregen omdat ze vroeger vaak in kooien werden gehouden, waarin de vogels zelf een vingerhoed met water omhoog moest trekken (putten) om te kunnen drinken. Naast distels houden putters ook van zaden van grassen, zonnebloemen. En als er struiken (bramen, frambozen) of bomen staan die nog zaad hebben dan duiken ze daar ook op af. Over het algemeen is het zo dat putters in de winter in groepen opereren. Dus op plekken waar genoeg voedsel voor hen is, komen ze op hun tocht graag terecht. Kees Vanger maakte een mooi filmpje van een putter.

Wachten op privacy instellingen...

Omgewoelde grond in bramenstruweel
Op de foto die Frannij van de Rijt instuurde, zie je omgewoelde grond in een laag bramenstruweel. "Hoofdzakelijk worden de bramenstruiken uit de grond gehaald", voegde ze toe in haar e-mailbericht. Mijn eerste reactie was dat het lastig te zien is wat het is, omdat zwijnen nogal wroeten en meestal grote wroetplekken achterlaten. Daarna heb ik alle foto’s toch nog eens goed bestudeerd en nu durf ik toch wel te melden dat het om wilde zwijnen gaat. Deze dieren zijn dol op lage braamstruiken en ook op de wortels. Het zouden ook dassen kunnen zijn, maar die maken meer putjes.

Vink
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af of vinken in heggen nestelen in plaats van in nestkastjes en welke tuinvogels wel nestkastjes gebruiken. Antwoord op 1) ja het klopt dat vinken geen gebruikmaken van nestkasten, maar juist in hagen, struiken of bomen hun nest zelf maken. Reactie op 2) vogels, die wel gebruik maken van nestkasten zijn dan vooral de holenbroeders, zoals koolmezen, pimpelmezen, maar ook boomkruipers en boomklevers. En dan heb je ook nog de winterkoningen, vliegenvangers, huismussen, ringmussen en spreeuwen. Ook torenvalken, bosuilen, kerkuilen en steenuilen maken gebruik van nestkasten, maar dat zijn dan geen tuinvogels meer.

Oude reuzenzwam
Op de foto die ik kreeg van Auke van Veen zie je een paddenstoel of zwam laag op de grond en ik denk op een boomstronk. De zwam ziet er verder verfomfaaid uit en is enigszins gelig met bruine vlekken. Dit bij elkaar doet me denken aan een oude reuzenzwam. Reuzenzwammen is wat wij noemen 'parasitaire houtschimmel'. Deze zwammen hebben grote vruchtlichamen, vandaar de naam reuzenzwammen. Maximaal een meter doorsnede. Deze reuzenzwammen kun je al waarnemen van de zomer tot zeker het begin van de winter. Je komt ze het meest tegen aan de voet van een stam. Als je dan een reuzenzwam ziet, zie je dus een vruchtlichaam. De zwam zelf is al langer de boom aan het aantasten en dan vooral de wortels.

Judasoren op oude dode vlier
Op de foto van Wim van Veen zie je een stukje dood hout met bovenaan wat schors. Daaronder steekt een paarsachtig - bijna leerachtig - iets uit. Wat Van Veen op een oude dode vlier heeft gefotografeerd zijn judasoren. Judasoren zijn zwammen die je bijna het hele jaar in Nederland kunt aantreffen op hout van levende en dode bomen. Het meest kom je deze zwammen tegen op de vlier en dan het liefst op oude of afgestorven stammen van de vlier. De meeste mensen kennen judasoren wel, maar niet onder die naam. Judasoren worden namelijk veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken maar daar heten ze boomchampignons. De zwam lijkt erg op een oor. Vaak wordt dit gelinkt aan het verhaal over de arrestatie van Jezus, na het verraad van Judas. De apostel Petrus hakte daarna een Romeinse soldaat zijn oor af. Hij hoopte daarmee de arrestatie van Jezus te voorkomen. Dat oor hakte hij af onder een struik.

Zingende zanglijster
Gerrie va der Meulen filmde een prachtige zanglijster en als toetje nog wat andere vogelsoorten.

Wachten op privacy instellingen...

Wolf in Nederland
Dinsdag is een wolf gezien in Twente. De wolf kon vanuit een voertuig op korte afstand gefotografeerd worden. Experts van Wolven in Nederland en het Duitse Lupus Institut bevestigen dat het om een wolf gaat. Om de wolf rust te geven, wordt de exacte locatie niet vrijgegeven.

Er worden steeds wolven waargenomen in Nederland:

- Maart 2015 - Drenthe - Groningen
- Augustus 2016 - Beuningen (Overijssel)
- Maart 2017 - Hoogeveen
- September 2017 - Veluwe
- November 2017 - Kloosterhaar (Overijssel)
- Dec 2017 – Jan 2018 - Overijssel – Drenthe – Gelderland – Limburg– Noord-Brabant
- Februari 2018 - Twente (vervaagd)

Meer informatie is te vinden op de website van Wolven in Nederland.  

'Meldpunt' eendjes voeren
Eendjes voeren lijkt misschien onschuldig, maar algen smullen mee. Wat voor effect heeft dit op de kwaliteit van onze stadswateren? "Om daar iets zinnigs over te zeggen, moet je eerst weten wat er allemaal in het water terechtkomt", zegt onderzoeker Sven Teurlincx van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Mensen die mee willen helpen met dit onderzoek, kunnen hier terecht. Wie helpt mee om dit in kaart te brengen?

Natuurtip
Zondag 18 februari wordt een IVN-wandeling georganiseerd over de Strabrechtse Heide. De wandeling start om twee uur 's middags en duurt tot vier uur. De natuurgidsen van IVN Heeze-Leende vertellen over alles wat hier leeft en groeit. Tijdens de wandeling komt ook de historie aan bod. Deelnemers wordt gevraagd gepaste kleding en schoenen te dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.