Jessica overleed bij een helikopterongeluk in Nepal, haar moeder en zus deden haar laatste reis over

19 februari 2018 om 13:21
Jessica in een helikopter tijdens haar werk als tropenarts. (Break Free, BNN/VARA)
Jessica in een helikopter tijdens haar werk als tropenarts. (Break Free, BNN/VARA)
Mensen helpen was haar leven. De 32-jarige Jessica Wilford uit Eindhoven werkte als tropenarts in Nepal. In 2015 stortte tijdens de terugvlucht vanaf een klein dorpje haar helikopter neer. Voor het televisieprogramma Break Free (BNN/VARA) gingen haar moeder Sarah Wilford en zus Louise van Betten terug naar Nepal. Ze maakten de reis die Jessica ook maakte: een achtbaan van emoties.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

“Toen we in Nepal waren, kwamen we er pas achter hoe bijzonder haar laatste dagen waren,” vertelt moeder Sarah. Jessica zorgde als tropenarts voor een doodziek meisje, dat problemen met haar oren had. Zonder hulp zou ze sterven aan meningitis. Nadat het meisje was opgeknapt werd ze door Jessica teruggebracht naar haar dorp. Op de terugweg stortte haar helikopter neer.

Spannende helikoptervlucht
Voor het televisieprogramma gingen Sarah en Louise terug naar het dorp. Doodeng, want ze hadden na het ongeval altijd gezworen nooit in een helikopter te stappen. “De kans op een ongeluk is vrij klein, maar ik kan dat mijn kinderen niet aandoen,” aldus Sarah. “Stel dat ik dadelijk verongeluk, dan heeft mijn man geen vrouw meer, mijn moeder geen dochter en mijn broers geen zus,” zegt Louise vooraf.

Met lood in de schoenen stappen ze toch in de helikopter. Louise barst tijdens de tocht in tranen uit. “Je hoort de heli en dan kun je je verplaatsen in Jessica’s laatste minuten.”

Emotionele ontmoeting
Aangekomen in het dorp laten ze een foto van het geholpen Nepalese meisje zien. Veel mensen zijn na de aardbeving verhuisd. Woont ze er nog? Een dorpeling rent weg en binnen vijf minuten staan het gezonde meisje voor hun neus. Een emotionele ontmoeting. “Dit is het laatste kind dat ze heeft gered en heeft vastgehouden”, zegt Sarah terwijl ze het meisje vasthoudt.

Terug in Nederland halen ze bijzondere herinneringen op. Sarah: “We zijn ontzettend trots op Jessica en het was heel bijzonder dat meisje te ontmoeten. Deze documentaire is niet zozeer belangrijk voor mij, maar voor mijn kleinkinderen. Zodat die kunnen terugzien, hoe hun tante was.”

Louise over haar overleden zus: "Mensen helpen was haar leven. Zichzelf op de achtergrond zetten en anderen helpen ten koste van alles."

De aflevering van Break Free over Jessica is op 15 maart te zien op NPO3.

 

Wachten op privacy instellingen...