Bert-Jan is instrumentendokter en hij heeft het na carnaval razend druk

19 februari 2018 om 19:33
nl
Het is topdrukte voor instrumentenreparateurs in Brabant. Carnaval laat duidelijk zware sporen na bij muziekinstrumenten. "Dit is een duidelijk geval van valschade", zegt Bert-Jan Kosters over een net binnengekomen saxofoon met een deuk in de 'beker'. "Die krijgen we er nog wel uit, hopelijk blijft het daarbij."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Behoedzaam pakt de reparateur uit Udenhout de saxofoon uit zijn koffer en constateert dat er meer aan de hand is. "Hij is een beetje krom, ik zal hem helemaal na moeten kijken." Bij een poging om een deuntje te spelen op de saxofoon en vindt Bert-Jan al snel waar het fout gaat. "Hier sluit iets niet helemaal, het mechaniek is verbogen. Dat moeten we oplossen."

Wachten op privacy instellingen...

Hoe zoiets heeft kunnen gebeuren is volgens hem wel duidelijk. "Het instrument gaat na het spelen in de rugzakkoffer, de muzikant vergeet de koffer dicht te ritsen en ja, als je dan je rugzak over de schouder zwiert wordt zo'n instrument als het ware uit de koffer gelanceerd."

Verbogen 'body'
Met zijn handen buigt hij de deuk er enigszins uit om de beker van de sax daarna over een mal verder 'uit te deuken'. Helaas blijkt daarmee het probleem voor deze saxofoon nog niet verholpen, want het instrument is door de val ook verbogen. "Dat kost me minstens een halve dag."

Blaasinstrumenten hebben het zwaar te verduren tijdens carnaval. Bert-Jan weet dat als geen ander. Hij speelt zelf saxofoon in het Udenhoutse orkest She's.  Goed schoonmaken na iedere 'dweilavond' is heel belangrijk, weet hij. Voor noodgevallen heeft hij tijdens carnaval altijd een 'EHBO-kistje' bij zich met reservemateriaal. 

"Ik word regelmatig door muzikanten aangesproken met de vraag of ik een 'noodverbandje' kan aanleggen." Saxofonisten die bijvoorbeeld een polster voor een klep verloren hebben kunnen bij 'dokter' Bert-Jan terecht. 

Gekneusde schuiftrombone
Nu carnaval voorbij is komen er dagelijks gekneusde instrumenten binnen. Bert-Jan pakt er een schuiftrombone bij die meer dan een paar deukjes heeft opgelopen met carnaval. "Maar dat krijgen we weer helemaal goed", verzekert hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.