Video

Twee onderbroeken en acht lagen kleding beschermen marktkooplieden tegen de kou

25 februari 2018 om 19:17
nl
Marktkooplieden maken zich op voor een ijzig koude week, met als extraatje een snijdende oostenwind en temperaturen die ook overdag niet boven nul komen. De handel moet gewoon doorgaan en marktkooplieden passen zich daar ook op aan. Om in de eigen marktkraam toch een beetje warm te blijven trekken ze heel veel kleding over elkaar aan. Zelfs de groenten en het fruit krijgen een dekentje.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De markt in Den Bosch is er tweemaal per week, op zaterdag en woensdag. Zaterdag was het al afzien en woensdag wordt het nog kouder. Koen en Liesbeth Gulik staan al een kwart eeuw op de markt met mutsen, sjaals en handschoenen. Ze hebben alle weersomstandigheden al meegemaakt.

Om zich te wapenen tegen de kou heeft Liesbeth acht lagen kleding aan. "Ik ben net een Michelin-mannetje. Ook je schoenen zijn belangrijk. Ik heb expres laarzen aan die gevoerd zijn met bont en ook nog een maat te groot zijn. Dan kan ik dikkere sokken aan.”

Dansen om warm te blijven
Jill, die in een groente- en fruitkraam staat te dansen om de kou uit het lijf te verdrijven, zweert bij thermo-ondergoed. “Het liefst een paar lagen over elkaar en een goede muts.” 

De kou was zaterdag niet goed voor een aantal groente- en fruitkramen in Den Bosch. “Ons dak was eraf gewaaid en we hebben de groeten moeten bedekken met een dekentje tegen de vorst.” Woensdag wordt het nog kouder. “Dan zijn we er ook weer”, zegt Jill. “Dan gaan we de kraam helemaal dicht maken met plastic.”

Wind maakt het koud
Jopie Kaas staat al veertig jaar op de Bossche markt. Hij is ondanks de kou woensdag weer van de partij in Den Bosch, al is er een maar. “Ik kijk eerst hoe de wind staat. Als de wind op de kraam staat, dan draai ik om en ga ik naar huis.” De marktkoopman, die allerlei leuke tekstbordjes verkoopt, zegt dat zijn geheim bestaat uit twee onderbroeken. "Je moet je kruis warm houden.”

Koen en Liesbeth zijn ook wel blij met de kou omdat hun handel bestaat uit mutsen, sjaals, handschoenen en wanten. “Hoe kouder, hoe meer klanten”, zegt Koen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.