Wordt Sjef in De Reeshof de Sociaal werker van het Jaar? 'Het is het mooiste werk wat er is'

26 februari 2018 om 10:47
nl
Hij is jong en enthousiast. En de mensen met wie hij samenwerkt in de Tilburgse wijk De Reeshof vinden hem de 'meest gedreven sociaal werker' die ze kennen. Dat hij ook nog eens een 'verbinder' is én een rolmodel, maakt Sjef van der Klein misschien wel de 'Sociaal werker van het Jaar 2018'. Woensdag 14 maart weet hij of hij een jaar lang die titel mag dragen.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Sjef kwam als zeventienjarige stagiaire binnen bij de Tilburgse organisatie Contourde Twern en is er nooit meer weggegaan. "Ik ben begonnen met kinderwerk en buurtwerk. Daarna kwamen er projecten rondom ouderen, taal, digitaal en intussen deed ik de opleiding." 

Duizendpoot van De Reeshof
In tien jaar tijd ontwikkelde hij zich tot een duizendpoot die in De Reeshof betrokken is bij heel veel initiatieven. Dankzij hem kwamen er ontmoetingsbijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, kreeg de OPSTAPbus voor ouderen een nieuwe impuls en heeft het wijkje de Gezworen Hoek, onderdeel van De Reeshof, ook eigen wijkloket.
 
Wat hem aantrekt in het sociaal werk is in een paar zinnen samen te vatten. "Je gaat samen met buurtbewoners en organisaties kijken wat er nodig is om mensen mee te kunnen laten doen in de samenleving. Mijn hart gaat er sneller van kloppen als dat lukt. Als mensen die eerst niet meededen in de wijk ineens wel naar activiteiten in de buurt komen en daar blij en gelukkig van worden, daar haal ik heel veel voldoening uit."

Wachten op privacy instellingen...



'Fenomenale samenwerking'
"Ik heb nog nooit in mijn leven iemand van die leeftijd meegemaakt die zo gedreven,  zo bezeten en zo enthousiast is in zijn werk als Sjef," zegt Johan Didden. Hij is voorzitter van de ouderenbond KBO in De Reeshof en werkt bijna dagelijks samen met Sjef. "Die samenwerking is fenomenaal, dat zeg ik uit de grond van mijn hart."

Soortgelijke geluiden komen ook van Linda van Berkel en Natasja van Lieshout. Zij riepen de hulp in van Sjef toen ze een Halloweentocht wilden organiseren. "Hij bracht ons in contact met de juiste personen bij de gemeente, gaf tips waar we voor financiën moesten zijn en sindsdien ondersteunt hij ons met heel veel andere activiteiten."

'Hij is begaan met iedereen'
"Hij is er voor iedereen in  de buurt," zegt Linda. "Zijn kracht is zijn enthousiasme,"  vult Natasja aan. "Hij is begaan met iedereen, heeft een groot netwerk en als hij door de wijk fietst hoor je van alle kanten hoe mensen hem roepen."

Eén dag in de week draagt Sjef zijn eigen enthousiasme over aan studenten van het ROC. "Ik sta voor het sociaal werk, ik vind het belangrijk en dat wil ik graag overdragen aan jonge mensen." Dat maakt hem tot een rolmodel in een sector die wel wat aandacht kan gebruiken. "Dat is ook mijn motivatie om die titel te winnen. Het geeft mij de kans om aan iedereen duidelijk te maken wat het sociaal werk doet en hoe belangrijk het is."

Tot 13 maart kan gestemd worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.