Video

Trendwatcher over toekomst Brabant: ‘Er komt een tijdperk van verandering en ontwrichting'

27 februari 2018 om 12:30
nl
Onze economie draait op winst, maar volgens trendwatcher Ruud Veltenaar gaat dat veranderen: “Ons leven, ons werk, alles gaat op zijn kop. Een tijd van disruptie is aangebroken, een tijd van diepgaande veranderingen en ontwrichting.”
Profielfoto van Charlie van Zuilekom
Geschreven door
Charlie van Zuilekom


Goed voorbeeld: De energiesector

“Het gebeurt recht onder onze neus. De nieuwste generatie zonnepanelen stelt mensen in staat om energie op te wekken tegen een tiende van de kosten die we nu betalen aan de energiemaatschappijen. 

Als wij zelf energie opwekken en opslaan, kunnen wij ook bepalen aan wie we dit verkopen en tegen welke prijs. Hierdoor worden we onafhankelijk van de grote bedrijven en melden wij ons als samenleving als een soort derde macht in de samenleving.”

Kunstmatige intelligentie

“Een ander voorbeeld is kunstmatige intelligentie: in de kern zorgt dit ervoor dat het vermogen om cognitief te leren (IQ) wordt verhoogd. Binnen 10 jaar kunnen we voor 200 dollar een chip kopen waarmee de processing power van de hersenen wordt verbeterd. Dat betekent dat iedereen IQ krijgt en daarmee het vermogen krijgt om te leren. 

Dus een zwakbegaafde jongere met een IQ van 70 die zal met deze hulpmiddelen in de toekomst binnen 10 of 15 jaar revalidatiearts kunnen worden. Hiermee zou je kunnen zeggen dat het een democratisering is van het IQ. We worden niet allemaal even slim en zeker niet hetzelfde, maar we krijgen het vermogen om te leren.”

Light Year
“Een ander mooi voorbeeld van vernieuwende technologie is Light Year. Het bedrijf uit Helmond dat een personenauto ontwikkelt die rijdt op zonne-energie.” 


“Het mooie van Light Year is dat het niet alleen goed is voor de planeet, maar als je Light year met Amber Mobility combineert, kun je een mobiliteitsservice aanbieden. Een service waarin je niemand deze auto laat kopen, maar hem ter beschikking stelt aan een groter geheel en dan verkoop je in één keer 2,9 miljoen auto’s in Nederland. Dan hebben we geen bezit meer van auto’s en dan is mobiliteit gedemocratiseerd.” 

Toekomst

“Wat dat doet: het biedt niet alleen disruptie in de samenleving, het biedt ons ook kansen. Als het platform winst maakt, zorgen we dat de kosten voor mobiliteit afnemen. Of we gaan nog verder en keren de winst uit aan degenen die er het meest gebruik van maken. Democratischer kan niet.”  

Té idealistisch?
“Dat denk ik niet, er zijn twee drijfveren die ons helpen naar een betere wereld. Dat zijn de technologische mogelijkheden en het vermogen van ons burgers om daar zelf het initiatief in te nemen en niet afhankelijk te zijn van bedrijven en van rijke instellingen. Daarnaast krijgen we wat hulp van crisis onderweg, dus het is niet echt een keuze om de wereld te veranderen, we moeten wel.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.