Varkens in Nood geeft vertekend beeld, zeggen varkensboeren [SCHOKKENDE BEELDEN] - Omroep Brabant

Varkens in Nood geeft vertekend beeld, zeggen varkensboeren [SCHOKKENDE BEELDEN]

27 februari 2018 om 11:27
nl
“Natuurlijk komen er ziektes voor bij varkens, maar de omvang en ernst die Varkens in Nood probeert te schetsen, is op geen enkele wijze de realiteit.” Ingrid Jansen, voorzitter van de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV), is niet te spreken over de nieuwste cijfers van Varkens in Nood en een campagne van deze belangenclub.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De beelden gaan door merg en been. En het is niet wetenschappelijk bewezen dat het om het topje van de ijsberg gaat of dat we met uitzonderingsgevallen te maken hebben. Feit is dat de video die Varkens in Nood dinsdag uitbracht, opschudding zal veroorzaken. Er komen tal van varkens voorbij, waarvan het ene dier nog zieker is dan het ander. Zelfs lijkt het erop dat een big in beeld zijn laatste adem uitblaast.

'Niet representatief''
De uit Galder afkomstige Jansen heeft om twee redenen grote moeite met de conclusies die Varkens in Nood trekt. Volgens haar zijn de filmpjes gemaakt door mensen, die ongevraagd stallen zijn binnengekomen en dus inbrekers zijn, aldus Jansen. Verder gaat het om beelden die ‘niet representatief' zijn voor de dagelijkse gang van zaken op een varkensbedrijf. Ook zouden excessen zijn gezocht en aan elkaar geplakt. Jansen: "Wij kunnen laten zien hoe het er écht aan toe gaat op onze bedrijven."

'Nauwelijks iets meer waard'
Frederieke Schouten, dierenarts en betrokken bij Varkens in Nood, heeft hierbij haar bedenkingen. Zij stelt dat eenderde van alle varkens in ons land in ongezonde omstandigheden leeft.

Schouten baseert haar opmerking onder meer op de nieuwe beelden die zijn gemaakt in varkensstallen in onder meer Brabant. “Het individuele dier is nauwelijks iets meer waard geworden en moet zich maar zelf zien te redden”, is de harde conclusie van de dierenarts. Schouten weet niet waar en wanneer precies de beelden zijn gemaakt. Wel dat ze door ‘bezorgde burgers’ zijn geschoten en zijn opgestuurd. “Ze zijn ’s nachts gedraaid. De mensen zijn naar binnen gegaan bij stallen waarvan de deuren open stonden”, aldus de dierenarts.

'Enorm grote abcessen'
Het materiaal is erg schokkend. “Er zijn meerdere zieke dieren op te zien. Met enorm grote abcessen. Toen tien dagen later in dezelfde stal opnieuw is gefilmd, bleek dat veel varkens nog steeds abcessen hadden of dat het open wonden waren geworden. En dat dode, zieke en gezonde dieren in één hok verbleven. Ook kun je horen dat de varkens aan het hoesten zijn, dat hun slijmvliezen zijn aangetast. Allemaal signalen die wijzen op een slechte leefomgeving.”

Schouten heeft het idee dat ‘varkenshouders van niks’ weten. Ook hiervoor wil ze aandacht. Met Varkens in Nood wordt een petitie opgesteld, waarin meer inspectie wordt bepleit.

POV kondigt nog een reactie aan
“De wet verplicht boeren om zieke dieren zorg te bieden. Daar moet wat aan gedaan worden. Met de beelden willen we ook laten zien dat het stukje goedkoop vlees dat mensen kopen voor een groot deel afkomstig is van zieke dieren”, is de stellige mening van Schouten althans. 

De POV wil het niet bij zijn eerste reactie laten. De organisatie zal met dierenartsen en andere deskundigen snel inhoudelijk reageren op de cijfers, die in een rapport staan dat Varkens in Nood tegelijk met de campagnevideo presenteerde.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.