Al vijftig jaar spiegelen en ingrijpen; rijinstructeur Toon van de Mortel uit Helmond viert jubileum - Omroep Brabant

Al vijftig jaar spiegelen en ingrijpen; rijinstructeur Toon van de Mortel uit Helmond viert jubileum

27 februari 2018 om 15:25
Instructeur Toon van de Mortel in zijn lesauto
Instructeur Toon van de Mortel in zijn lesauto
Een bijzonder jubileum voor Toon van de Mortel uit Helmond. Hij werkt al een halve eeuw als rijinstructeur voor dezelfde rijschool, VOC Rijschool van Oyen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Imke van de Laar

Toon is 77 jaar en geeft nog drie dagen in de week rijles. Zijn ogen gericht op de spiegels en zijn voet bij de rem. "Gelukkig hoef ik die niet zo vaak te gebruiken", lacht Toon. "Leerlingen die nog niet veel lessen hebben gehad, maak ik het niet zo moeilijk. Want een ingreep vindt niemand leuk. Maar als het nodig is, is het nodig." 

Jongensdroom
De meeste jongetjes willen brandweerman of piloot worden. Toon niet. "Ik droomde ervan om rijinstructeur te worden. Ik vind het fijn om in de auto te zitten. En om mensen iets te leren. Ik heb het altijd geweldig gevonden en nog steeds."   

Toon rijdt al ruim 5 0 jaar door de straten van Helmond. Een ongeluk hebben hij en zijn leerlingen nog nooit veroorzaakt. Wel is er in die tijd een hoop veranderd:

De tekst gaat verder onder het videofragment. 

Wachten op privacy instellingen...

Engelengeduld
Op de vraag wat zijn geheim is om dit zo lang vol te kunnen houden heeft Toon een duidelijk antwoord: "Je moet engelengeduld hebben. En dat heb ik gelukkig."  

Ondanks zijn leeftijd denkt Toon nog niet aan stoppen. "Volgend jaar verloopt mijn instructeursbewijs. Maar dan ga ik het toch weer proberen voor vijf jaar te halen. Zolang ik het leuk vind en ik gezond blijf, wil ik nog wel enkele jaren door gaan." 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...