Video

Maarten van der Weijden zwemt nieuw record en blijft nog even doorgaan: 'Dit was een grote droom'

2 maart 2018 om 17:25
nl
Maarten van der Weijden heeft vrijdag een nieuw record bij elkaar gezwommen. Donderdagavond begon hij in zwembad de Warande in Oosterhout en 24 uur later had hij 102,8 kilometer op de teller staan. Na ruim vierduizend baantjes gaat hij nog even door tot zaterdagochtend... als training.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Het oude record stond op 101,9 kilometer. Maarten van der Weijden ging daar soepeltjes overheen.

Wachten op privacy instellingen...

Toen het publiek begon te klappen verscheen er een grote grijns op het gezicht van Van der Weijden. Maar de zwemmer was ook zichtbaar vermoeid. "Ik ben wel blij, maar voel me niet prettig en dat gevoel overheerst nu wel. Maar dit was een grote droom, dat ik de 24 uur zou halen en het wereldrecord zou pakken. En dat is gelukt." 

Beloning
De recordpoging was erg zwaar. "Je moet je zo lang inspannen. Na een uur of zes, zeven wordt het echt wel zwaar. En dan moet je echt nog heel lang door. Je moet dan accepteren dat het minder gaat en dat het zwaarder wordt. En het beste eruit halen." 

Dat deed Maarten van der Weijden. En dan wacht hem de mooiste beloning die hij zich maar kan wensen:

Beter voorbereid
Vorig jaar deed Van der Weijden ook een recordpoging. Toen strandde hij op 99,5 kilometer. Nu was hij beter voorbereid. "Ik had meer getraind, was sneller en ik had meer lange stukken gezwommen zoals het kanaal. Dat hielp allemaal heel erg."

LEES OOK: 'Hup papa!', dochtertje Maarten van der Weijden schreeuwt zwemmer op weg naar record

Coach Marcel Wouda: "We hadden vooraf een mogelijk schema bedacht en daar bleef Maarten ruim onder zitten." En als hij het zwaar had hielpen wij hem er doorheen, aldus een van zijn andere coaches Marcel van der Togt. "We hebben de klokt aangepast tot aan tienden van secondes, dat maakt voor het besef van Maarten heel veel uit. Maar ook fysiek hebben we hem gesteund, door letterlijk mee te lopen langs de rand van het zwembad."

Elfstedenzwemtocht
Officieel zaten de 24 uur er om 19.00 uur op. Hoewel er sindsdien een nieuw record in de boeken staat, zwemt Van der Weijden nog 12 uur door. Van der Weijden: “Die extra uren zijn voor mij een belangrijke training voor de Elfstedenzwemtocht. In augustus ga ik zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dan moet ik in 2,5 dag maar liefst 200 km zwemmend overbruggen. Ik ben nu helemaal stuk dus ik heb echt geen zin meer om te zwemmen. Maar met de Elfstedenzwemtocht helpen we kankerpatiënten. Daar heb ik alles voor over. Dus als het nodig is dat ik nu weer het water in spring om nog eens 12 uur te zwemmen dan doe ik dat."

Maar dan zien je handen er na afloop wel zo uit:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.