Video

Cornelis le Mair bundelde zijn kunstenaarsleven in 250 afbeeldingen

5 maart 2018 om 07:10
nl
De Eindhovense kunstschilder Cornelis le Mair kreeg niet alleen bekendheid met zijn barokke schilderwerken, maar zeker ook met zijn klassieke creaties in en om zijn huis. Hij bouwde zijn eigen meubels en muziekinstrumenten en maakte van zijn boerderij in het buitengebied van Eindhoven een kunstwerk op zich, even exotisch en excentriek als de kunstenaar zelf. Dat alles is nu samengebracht in een lijvig oeuvreboek dat als ondertitel: 'Een leven in beeld en kleur' kreeg.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Daarin staat ook het zelfportret dat hij als veertienjarige schilderde. "Ik had het weggegooid maar het bleek door iemand uit de vuilnisbak te zijn gehaald, gelukkig maar want nu heeft het een mooie plaats in deze uitgave." Maar het boek laat ook inkijkjes zien in het kleurrijke interieur van zijn woonboerderij. Het geeft de ontstaansgeschiedenis van zijn maquettes en talloze schetsen waaruit latere schilderwerken ontstonden.

Biografie

Op verzoek van de uitgever schreef Cornelis le Mair (74) zijn eigen biografie voor dit oeuvreboek. "Ik kom zeker niet uit een artistiek gezin, mijn ouders hadden ook wel hun bedenkingen bij mijn keuze voor een kunstopleiding",  zegt hij over zijn jeugd in Eindhoven. " Dat was uit bezorgdheid, ze waren bang dat ik er niets mee zou kunnen verdienen."


Maar dat bleek geen probleem. Vanaf  het moment dat hij zich in 1968 als zelfstandig kunstenaar vestigde had hij aan opdrachten geen gebrek. "Ik verkocht zoveel dat ik nooit werk op voorraad had."  

Wachten op privacy instellingen...

Voor het oeuvreboek maakte hij zelf een voorselectie uit al zijn stillevens, portretten, beelden en maquettes.  De uitgever bracht die terug tot ruim tweehonderd foto'. Bloemstillevens tegen een donkere achtergrond, naakte jonge vrouwen in een klassieke omgeving. Het gigantische Vanitas Paleis waar hij jarenlang aan werkte, tussen andere opdrachten door. 


In zijn atelier staat al weer een nieuw blanco paneel op de ezel. "Stoppen? Nee, een kunstenaar stopt nooit met werken", zegt de 74-jarige Le Mair opgewekt. "Rembrandt ging ook door tot zijn laatste snik."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.