Video

Vis op vrijdag in Volkel haal je al 60 jaar bij Tonies; maar nu niet meer

6 maart 2018 om 09:59
nl
Wie op vrijdag een visje koopt op het Schakelplein in Volkel, koopt die bij Tonies. Tot vorige week. Want de firma heeft niet langer een vergunning voor haar viskraam in haar eigen dorp.
Profielfoto van Jacqueline Hermans
Geschreven door
Jacqueline Hermans

"Het is begonnen met mijn vader", vertelt Wiranda Tonies. "Die ging als venter met zijn karretje langs de deur. Na jaren is hij met mijn moeder een viswinkel begonnen in een klein boerderijtje."

Van venter met een karretje naar twee viszaken

De geboren en getogen Volkelnaren groeien uit hun jasje en openen zelfs een tweede zaak in het dorp. "Toen mijn vader ziek werd, is de zaak overgegaan op drie dochters. Nu mijn zus vanwege haar gezondheid in Volkel op de markt wil stoppen, zie ik een kans om weer naar het vertrouwde Volkel terug te keren", vertelt Wiranda.


Even had ze het plan om het plekje gewoon zo in te nemen. "Het is toch altijd van Tonies op Tonies overgegaan? dacht ik." Toch besloot Wiranda het volgens de regels te doen en vroeg een vergunning aan bij de gemeente Uden.

Twee gegadigden voor een plek

En toen ging het mis. De vergunning zou voor iedere geïnteresseerde beschikbaar moeten zijn, en dat bleken er bij de sluitingsdatum van de inschrijving twee te zijn. Wiranda en een visboer uit Rosmalen.  

Tekst gaat verder na tweet:

Wachten op privacy instellingen...
De gemeente Uden liet weten dat loting bepaald had dat hij de vergunning kreeg. Wiranda is ontzettend aangeslagen. "Ik dacht: wat is dit? Een eigen lokale ondernemer uit Volkel kan zich toch niet laten wegzetten?" 


Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door Volkel en de Facebookpagina van Wiranda ontploft met steunbetuigingen. De gemeente Uden onderzoekt de zaak en bekijkt onder meer hoe de vergunningaanvraag precies is verlopen. Ze wil in afwachting van dat onderzoek niet reageren.
Tekst gaat verder na video:Hopen op de lokale politiek

Wiranda hoopt ondertussen op de politiek. "De VVD en het CDA hebben me uitgenodigd voor een gesprek. Ik wacht nu maar af wat zij nog voor mij kunnen betekenen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.