Vakkanjers bedenken oplossingen voor wateroverlast

6 maart 2018 om 11:37
nl
Het Summa College in Eindhoven was dinsdag het podium voor jong talent. Vakkanjers van verschillende vmbo-scholen uit de regio presenteerden daar hun ideeën om wateroverlast te voorkomen. Het Kempenhorst College uit Oirschot en College Den Hulster uit Venlo eindigden als eersten voor de regio's Brabant en Limburg. De twee scholen doen op 14 juni in Utrecht mee aan de grote finale.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

Een van de ideeën is het Zuiveringsveld van Sanne, Susanne, Mexx en Danique. "Het is een sportveld met allemaal gaatjes", vertelt Danique. "Onder het veld zit een bak waarin het water wordt opgevangen. Dan wordt het gezuiverd en gaat het naar de douche toe."


Een andere ontwerp is de autopan van Reda en Bram. "Het is een pan die je kunt instellen en waarin je je eten kan opwarmen, zonder dat je erbij hoeft te blijven."


Wachten op privacy instellingen...Leerlingen uit de regio

De leerlingen die dinsdag een presentatie hielden, komen van allemaal verschillende scholen uit de regio. "We zijn op verschillende scholen geweest en daar hebben we gastlessen gehouden, vertelt Jeroen Collignon van de organisatie. "Daarna zijn ze op school aan de slag gegaan met het project. De ideeën kwamen op een website staan en de leerlingen moesten stemmen gaan werven. De winnares mochten het idee komen uitwerken en vandaag is de presentatie."

Wateroverlast

"Klimaatverandering is een belangrijk thema", vertelt Erik van Kronenburg van het Waterschap, die de opdracht voor dit jaar bedacht hebben. "Het regent veel in Nederland en het water moet afgevoerd worden om overstromingen te voorkomen. En we hebben de leerlingen de opdracht gegeven om daar mee aan de slag te gaan."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.