Motorclubs verbieden? Brabantse taskforce kijkt ernaar uit: 'Ik ben de eerste die de minister belt'

7 maart 2018 om 11:55
nl
Als het aan een groot deel van de Tweede Kamer ligt, komt er binnenkort een manier om criminele motorclubs direct te verbieden. De Brabantse taskforce kijkt vol enthousiasme uit naar zo'n nieuwe wet. "Ik ben het er zeer mee eens!"
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“Als dit er komt, ben ik de eerste die minister Grapperhaus belt en zegt: ‘Minister, ik heb er eentje. Kunt u deze verbieden’", zegt voorzitter Jacques Niederer van de Brabantse taskforce tegen criminele motorbendes. 

“Dit geeft de mogelijkheid om vlot, snel en adequaat in te grijpen op motorbendes. Fijn dat je dan snel lik op stuk een verbod in kunt stellen.”

'Hele slechte ontwikkeling'

Toch is niet iedereen blij met de komst van het nieuwe plan om criminele motorclubs direct te kunnen verbieden. “Dit is een hele slechte ontwikkeling. Ik heb een bloedhekel aan dit soort opportunistische wetgeving”, vertelt Eric Thomas, advocaat van onder andere motorclub Satudarah.

"Dit legt veel te veel macht bij politici en bestuurders. De scheiding der machten wordt bij het oud vuil gezet en de rechter wordt gemarginaliseerd."

'Onzin; uitstekend middel'

“Dat is kapitale onzin", reageert Niederer op de uitspraken van advocaat Eric Thomas. 

"De minister gaat ook niet over een nacht ijs. Er is altijd nog een rechtelijke toets. Dit is een uitstekend middel" zegt hij.

Stuk voor stuk aanpakken

"We zitten nu vaak met de situatie dat individuele leden zich te buiten gaan en dan moet je ze individueel nagaan en uitpluizen", legt taskforce-voorzitter Jacques Niederer uit.

"Dan moet je ze allemaal stuk voor stuk aanpakken. Het is gewoon goed dat de minister nu zegt dat we de hele club mogen verbieden."

Landelijk verbieden

Niederer legt uit dat hij graag ziet dat Satudarah in Tilburg verboden wordt. "Maar het zou nog mooier zijn als je kunt zeggen dat zo'n club landelijk wordt aangepakt. Anders verbied je ze in Tilburg en gaan ze vervolgens in Goirle verder. In dat geval moet je wel heel erg veel de minister bellen."

Gezellig een stukje rijden

Voor motorliefhebbers die ieder weekend met een paar vrienden door Brabant rijden, heeft voorzitter Niederer wel nog een aantal geruststellende woorden. "Daar is helemaal niks mis mee. Het gaat hier over de één procent motorclubs. 99 procent van de clubs bestaat uit vrienden die gezellig onderling een stukje gaan rijden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.