Ilse gaat met citroen/amandelijs naar het EK: 'We gebruiken alleen Siciliaanse citroenen'

8 maart 2018 om 10:18
nl
De kunst van het ijsmaken zit in de familie bij Hans, Connie, Gijs en Ilse Kennis uit Duizel. Vader Hans is lid van het Gilde van Meesterijsbereiders en werd vier jaar geleden wereldkampioen. Dochter Ilse treedt nu in zijn voetsporen. Ze won maandag al een tweede prijs bij het Nederlands kampioenschap en mag daarom in 2020 meedoen aan het EK gelato. Het geheim van de chef? "Alles is vers. En de citroenen halen we uit Sicilië".
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Ilse won met de 'Lemon Crunchy Almond', roomijs met een knapperige vulling van citroen en amandel en versierd met waaiers van witte en donkere chocola. "We hebben het samen bedacht", zegt Ilse Kennis in de bereidingskeuken van het familiebedrijf De Smaak.


Ze kreeg de liefde voor ijsbereiden mee van haar vader, die zich maestro gelato mag noemen. Hij noemt het 'een uit de hand gelopen hobby die al dertig aar jduurt'. Hans doorliep verschillende opleidingen in Italiaans ijs bereiden en inmiddels geeft hij zelf les op veel plaatsen. "Ook aan Italianen." Moeder Connie runt de ijssalon in het centrum van Eersel en zoon Gijs doet de marketing. "Er gaat bij ons geen dag voorbij of we eten ijs."

Hetzelfde recept

Vader Hans is ervan overtuigd dat Ilse uiteindelijk na het Europees kampioenschap ook het wereldkampioenschap binnen zal halen. "Iedereen denkt wel dat Italianen de beste ijsbereiders zijn, maar het beste ijs komt uit Nederland."

Wachten op privacy instellingen...

Het recept voor het winnende ijs willen de bedenkers niet helemaal prijsgeven, maar voor wie het thuis wil uitproberen zijn hier wat basisregels. "We gebruiken alleen Siciliaanse citroenen", legt vader Hans uit. "Die zijn zongerijpt en hebben daarom veel meer suiker." Met een spuitzak druppelt hij gesmolten witte chocola op vetvrij papier en veegt die daarna uit tot dunne waaiers. De citroenen zijn inmiddels verwerkt tot sorbet en gaan tegelijk met mengsel van melk en suiker in de ijsmachine.


Voor de crunchy vulling worden amandelen en suiker geroosterd in de oven en daarna fijngehakt.  Zodra de ijs uit de machine komt gaat de knapperige vulling erdoor. Daarmee is de ijs klaar. "Wat we nu nog doen is de ijs versieren met waaiers van chocola en stukjes citroenschil."


Komend weekend kan iedereen zelf komen proeven of de citroen/amandelijs van Ilse terecht een tweede prijs kreeg op het NK. In de ijssalon van de familie op de Markt in Eersel is ieder tweede bolletje zondag gratis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.