Video

Paul dook in het foute verleden van zijn NSB-opa: 'Ik wist het helemaal niet'

8 maart 2018 om 10:13
nl
Geen moeilijke zoektocht, maar juist ‘een mooie ervaring’. Zo omschrijft Eindhovenaar Paul Strack van Schijndel de speurtocht naar het foute verleden van zijn opa. Een zoektocht die hij beschrijft in het boek ‘Mijn NSB-opa’ dat zondag wordt gepresenteerd.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“Een mooie zoektocht, omdat ik mijn vader in de laatste vijf jaar van zijn leven heb kunnen meenemen in dit verhaal”, legt Paul donderdagochtend uit in het programma WAKKER van Omroep Brabant. Na een leven van zwijgen, besloot zijn vader namelijk in de laatste jaren van zijn leven mee te werken aan het boek.

Zijn vader heeft volgens Paul erg onder het NSB-verleden van zíjn vader geleden. "Ik wist het helemaal niet", vertelt Paul. Totdat hij als kleinzoon in het foute verleden van zijn opa dook. Ik realiseer me nu dat mijn vader altijd ‘een ongelooflijke steen op zijn ziel heeft gehad’, vertelt hij. 

'Mooie chemie'
Hoewel zijn opa in de woorden van Paul ‘hartstikke fout' was, heeft het verhaal uiteindelijk voor een heel ‘mooie chemie’ tussen hem en zijn vader gezorgd. En daarvoor is hij dankbaar.

Wachten op privacy instellingen...

De vader van Paul overleed vorig jaar. Maar het concept van het boek heeft Paul hem nog voor zijn negentigste verjaardag kunnen geven. Hij heeft het verhaal dus kunnen lezen. “Volgens mijn moeder heeft hij vervolgens bijna drie weken niet geslapen. Van het willen door lezen”, vertelt hij. 

“Zo pakkend vond hij het om zijn geschiedenis op papier terug te zien.”

Het boek ‘Mijn NSB-opa’ wordt zondag gepresenteerd in Kamp Amersfoort. Historicus Maarten van Rossem schreef het voorwoord van het boek. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.