Video

Zoete Lieve Vrouw verlaat Sint Jan voor opknapbeurt: 'We zijn een klein beetje verweesd'

9 maart 2018 om 14:01
nl
Voor veel Bosschenaren is ze een soort steun en toeverlaat: de Zoete Lieve Vrouw. Al eeuwenlang is zij de beschermvrouwe van de stad. Maar toch zullen ze het in Den Bosch ruim een week zonder haar moeten doen. Het beeldwerk is zo verouderd dat het gerestaureerd moet worden.
Profielfoto van Rob van den Broek
Geschreven door
Rob van den Broek

Vanaf donderdag 22 maart tot Pasen is het 650-jaar oude beeldwerk weg uit de Sint Jan.

'Moeder is eventjes niet thuis'
Volgens plebaan Geertjan van Rossem van de Sint Jan is het Mariabeeld 650 jaar oud. “Ze draagt een mantel en daardoor zijn scheurtjes ontstaan. Ook laten de verflagen los.”

Dagelijks steken honderden mensen een kaarsje aan bij het Mariabeeld in de Sint Jan. “Voor die mensen is het even een momentje van gebed en bezinning of ze willen even hun hart uitstorten”, aldus de plebaan. “We zijn nu ruim een week een klein beetje verweesd.” Bosschenaren troosten zich met de gedachte dat ‘moeder’ weer snel, en in beter staat terug is.

Gelijktijdig met de restauratie zal de Zoete Lieve Vrouw goed onderzocht worden. Zo hoopt het Broederschap van Onze Lieve Vrouw te ontdekken hoe het Mariabeeld er echt aan toe is. Een gespecialiseerd atelier in Maastricht bekijkt wat er nodig is om het beeldwerk nog een lange toekomst te kunnen geven. “Het is de bedoeling dat we het Mariabeeld door de 21e eeuw helpen”, vertelt Van Rossem.

Financiële hulp
Aan de restauratie en verder onderzoek hangt een aardig prijskaartje: tienduizend euro. En daarom heeft het broederschap de hoop gevestigd op mensen die daaraan een steentje willen bijdragen. “We willen ons unieke beeld graag in goede staat bewaren, ook in de volgende eeuwen.” Bezoekers van de Sint Jan kunnen een extra bijdrage geven of voor vijftig euro een kleine replica van het beeld kopen.

Vaker van huis
De Zoete Lieve Vrouw is wel vaker van huis. In de Mariamaand bezoekt het beeld verschillende plaatsen. Maar elke avond stond ze dan weer op de vertrouwde plek in de Bossche kathedraal.

Na de val van Den Bosch in de veertiende eeuw is het beeldwerk zelfs tweehonderd jaar weg geweest uit de Sint Jan. Maar 165 jaar geleden kwam ze tot grote vreugde weer terug. Het is voor het eerst sindsdien dat de Zoete Lieve Vrouw zo lang dag en nacht weg is uit de Sint Jan.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.