Video

Stuifmail zondag 11 maart: slakkeneitjes, grasbij, vrouwtjessperwer en een boomklever of boomkruiper

11 maart 2018 om 08:17
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan eitjes van een slak, eitjes van een kruisspin, een grasbij, een vrouwtjessperwer en een boomklever of boomkruiper.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Eitjes slak
Op het beeld van José Hermens zie je een soort slijm, bestaande uit hele kleine doorzichtige bolletjes. Volgens mij zijn dit slakkeneitjes. Dat ze boven op de grond liggen is vreemd, want vaak zitten ze zo’n twee tot ruim vier centimeter diep in de grond. Ik vermoed dat ze uitgegraven zijn. Overigens kan je ze ook op donkere, vochtige plekken vinden en dan vaak onder stenen of in potten. Als je de eitjes beetpakt, voel je heel goed dat ze rubberachtig aanvoelen. In principe kunnen slakken kunnen tot maximaal vier keer per jaar eitjes afzetten.

 

Eitjes van een kruisspin
Op de foto die Auke van Veen instuurde, zie je een paar gelige bolletjes tegen elkaar liggen. Auke vermoedt dat dit spinneneitjes zijn en daarin heeft ze gelijk. Wat je op de foto ziet, zijn de eitjes van een kruisspin. De vrouwtjes van de kruisspin leggen de eitjes tijdens het eind van de herfst in een cocon van spinsel en zo overwinteren ze. In het voorjaar komen de jonge spinnetjes tevoorschijn. Heel opvallend is de gele lichaamskleur. Soms zie je ze zo’n groep spinnetjes ver uit elkaar actief zijn. Maar stoot je dan tegen een spinseldraad, dan kruipen ze heel snel weer bij elkaar. De spiderlings - zo worden ze genoemd - leven de eerste tijd van het voedsel in hun dooier. Zoiets duurt ongeveer maximaal tien dagen. Is dat voedsel op, dan klimmen ze zo hoog mogelijk in een plant. Ze maken dan een lange draad. Die wordt door de wind opgepakt en neemt de jonge spin zo mee de lucht in. Zo verspreiden de kleine spinnetjes zich en kunnen ze honderden meters verder terechtkomen.

 

Grasbij
Bij 'buuf' Adeline Besselink vloog deze week een insect tegen het raam en ze vroeg zich af of het een wesp of bij was. Bij het zien van de foto dacht ik eerst aan een zweefvlieg, maar bij nadere beschouwing is het toch een bij. Een van het geslacht der zandbijen. Dan kom je op een lastig terrein, want het geslacht zandbijen kent wereldwijd wel meer dan 1300 soorten. Daarmee is het een van de grootste bijengeslachten en dus hebben ze dit geslacht ook nog eens onderverdeeld in ongeveer honderd 'ondergeslachten'. Tot slot is er ook nog eens een groot aantal soorten van dit geslacht onbekend en weet men niet tot welk ondergeslacht die dan weer behoren. Om er dan toch een naam op te plakken, kom ik op de naam grasbij. Deze soort zie je meestal voor het eerst in maart en komen uit nesten in gazons en tuinen.

Vrouwtjessperwer
Op de foto die ik kreeg van Henk Janssen zie je een grijzige vogel op de stoep zitten. Ik vermoed op een prooi. De vogel die je ziet, is een sperwer en in dit geval een vrouwtje. Doordat de sperwer brede, korte vleugels en lange poten heeft, is het een roofvogel die gemakkelijk vogels in tuinen maar ook in het bos kan vangen. Op het menu staan bij het mannetje vooral zangvogels. Vaak mussen, mezen en spreeuwen. Het vrouwtje pakt - omdat ze groter is - ook grotere vogels, zoals Turkse tortels en stadsduiven.

 

Boomklever en boomkruiper
Grappig, via WhatsApp van de 'buuf' is er ook een vraag binnengekomen bij me. En die vraag staat op een papiertje, maar wie hem stelt, is niet bekend, helaas. De vraag luidt: als je een klein vogeltje tegen de stam van een boom ziet klimmen, is het dan een boomklever of boomkruiper? En wat is het verschil?

Mijn eerste vraag aan de vragensteller is: klom de vogel alleen omhoog of ging de vogel ook met de kop naar beneden omlaag? Als je dit laatste gezien hebt, is het de boomklever. Zo niet, dan komt het aan op het uiterlijk, want boomkruipers klimmen enkel langs de stam omhoog. Boomklevers hebben in verhouding tot boomkruipers een kortere snavel en een izabelkleurige buik. Daarnaast hebben boomklevers een blauwe bovenkant en een zwarte streep bij de ogen. Boomkruipers hebben een bruin gestreept verenpak, een witte buik en een lange snavel.

 

 

Kievit
Lisette van Helden maakte vorige week een filmpje van een kievit die rondscharrelde door de sneeuw.

Wachten op privacy instellingen...

Heggenmus
De hele winter heeft de heggenmus zijn verborgen bestaan geleid, langs de randen van de tuin, onder stuiken en in heggen. Maar nu schittert de zon en de heggenmus zingt! Een haastig, helder, kwetterend lied. Een lied dat een seizoen inluidt vol seks, affaires, vrijages en avontuurtjes.

 

Vlinders
Veel mensen waren er hard aan toe en het zoemt flink rond op social media: eindelijk is het voorjaar begonnen. Het ijs ligt nog op de sloten en de temperatuur is nog niet heel hoog, maar toch zien we op zonnige momenten de vlinderoverwinteraars tevoorschijn komen. Let op beschutte, zonnige plekken met bloeiende planten zoals het klein hoefblad.

Natuurtip
Dinsdag wordt er een natuurwandeling georganiseerd bij Mariahout. Deze start om halftwee uur 's middags aan de Schaapsdijk 6. Er wordt vertrokken vanaf Bed& Breakfast en vergaderruimte De Hei in Mariahout. De wandeling wordt afgesloten met een kop lekkere zelfgemaakte erwtensoep en roggebrood met zult of spek. Opgeven kan via 0413 – 20 94 75, 06 – 40 20 50 65 of [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.