De boekenhandel bestaat lang niet meer uit alleen maar boeken

12 maart 2018 om 19:03
nl
Generaties lang verkochten ze er voornamelijk boeken. Maar wie nu binnenloopt bij boekhandel Bek vindt er ook allerlei soorten koffie en thee, wijnen, keukengerei en zelfs speelgoed. Na de crisis die een jaar of vier geleden veel boekhandels trof, gooiden ze ook in Veghel het roer om. De koffie werd omgedoopt tot een 'lekker Bekske'.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Als medewerkster Zwaan Wiersma terugblikt op die crisisjaren moet ze wel erkennen dat iedereen het aan zag komen. "Het liep al jaren terug." De zaak werd verkocht en de nieuwe eigenaar pakte met grote voortvarendheid een forse verbouwing aan. "Het werd lichter en er kwamen veel nieuwe producten bij."

Kookboeken met keukengerei
Wijn en sigaren bijvoorbeeld. Dat was wel even slikken voor de antiroker die Zwaan is. "Mijn baas heeft me wel gevraagd of ik toch sigaren wilde verkopen Dat vond ik goed, zolang ik ze zelf maar niet hoef te roken." Een bekend koffie- en theemerk kreeg een verkooppunt in de boekhandel en bij de kookboeken hangt nu een rek vol met keukengerei.

"Anno 2018 kom je er niet meer met alleen maar boeken", zegt Zwaan vol overtuiging. In een vergaderruimte achterin de winkel kunnen klanten deelnemen aan workshops. "Afgelopen zaterdag was er nog een workshop in het schrijven met een zwierig handschrift. Dan zit deze vergadertafel echt wel helemaal vol."

Jan Terlouw
In de boekenweek organiseert Bek samen met de Veghelse bibliotheek een signeersessie van Jan Terlouw die dit jaar het essay schreef. Zaterdag kan iedereen dat door hem laten tekenen. "De uitgever zorgt dat we genoeg extra exemplaren krijgen want de belangstelling is groot." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.