Verrassende wending in zaak coffeeshophouder Johan van Laarhoven

13 maart 2018 om 13:46
nl
Een nieuwe en volstrekt onverwachte dagvaarding van voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven heeft bij hem en zijn familie de hoop gewekt dat Thailand hem uitlevert om zijn Nederlandse strafzaak bij te wonen. "De uitzichtloosheid drukt zwaar op hem”, vertelt Sidney Smeets, advocaat van Van Laarhoven.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise gevangenis, omdat hij daar is veroordeeld voor witwassen van het geld dat hij met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch heeft verdiend. In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen de coffeeshopketen die hij heeft opgericht: The Grass Company. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie (OM) beginnen met de strafzaak. Toen werd de dagvaarding van Van Laarhoven op het laatste moment ingetrokken om te kijken of het mogelijk is dat hij bij zijn proces kan zijn, zoals hij wil.

Het is dus nog allesbehalve zeker dat Van Laarhoven nu wel echt naar Nederland mag. “Dat is de vraag. We hebben al een soortgelijke situatie meegemaakt en toen werd de dagvaarding van het OM ingetrokken. Dus er is wel zicht op, maar het is nog niet concreet", vertelt Smeets. 

Uitzonderlijk benieuwd

Advocaten Sidney Smeets en Tim Vis zeggen dinsdag dat een Nederlandse officier van justitie recent naar Thailand is gereisd om de dagvaarding uit te reiken aan Van Laarhoven. De raadslieden zeggen dat ze voor een raadsel staan. "Er is geen enkel contact geweest met het OM", aldus Smeets. 

"Bij hem en zijn familie ontstaat de vraag of nu écht de kans bestaat dat hij naar Nederland komt terwijl dat op zijn vroegst pas eind dit jaar mogelijk is. We zijn uitzonderlijk benieuwd", laten ze weten.

Zitting

Begin februari heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer nog geantwoord dat het OM niet van plan was om Thailand om uitlevering te vragen. Het OM in Breda wil niet vooruitlopen op de reden dat er een zitting is gepland en wil ook niet zeggen of uitlevering op handen is. De strafzaak staat gepland op 21 maart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.