Brabant krijgt vijftig miljoen euro voor zorgpersoneel

13 maart 2018 om 22:37
nl
Het kabinet gaat honderden miljoenen uitgeven aan personeel in de zorg. Zo’n vijftig miljoen euro zal in Brabant worden geïnvesteerd. Het geld gaat naar opleidingen, werk- en stageplekken en actieplannen om het oplopende personeelstekort in de zorg de komende jaren aan te pakken.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Doel van de investering is het landelijke tekort, dat de komende jaren dreigt op te lopen naar 125.000, in 2022 zo ver mogelijk te hebben weggepoetst. Met het plan is zo'n 347 miljoen euro gemoeid.

Piet Verrijt is directeur van Transvorm, een samenwerkingsverband van werkgevers in de Brabantse zorg. Volgens hem is het bedrag meer dan een druppel op de gloeiende plaat. “Het is een flink bedrag en dat levert zeker een substantiële bijdrage aan het verbeteren van de zorg.”

Personeelstekort
In 2017 verlieten ruim tienduizend medewerkers in Brabant de sector zorg en welzijn. De werkgevers proberen nieuw personeel te werven, maar ondertussen vertrekken veel van de huidige medewerkers via de achterdeur. 

“Het wordt steeds krapper in Brabant. Er zijn genoeg vacatures, maar veel van die vacatures worden niet ingevuld. Daarnaast moeten meer jongeren kiezen voor de zorg”, zegt Verrijt. 

Niet alleen studenten
Het ministerie van Volksgezondheid wil zoveel mogelijk mensen lekker maken voor een baan in de zorg. Het gaat daarbij niet alleen om leerlingen en studenten, maar bijvoorbeeld ook om mensen die al een baan hebben of ooit in de zorg hebben gewerkt. Daarnaast moeten mensen die stage willen lopen in de zorg, verzekerd zijn van een plek.

Minister Hugo de Jonge presenteert het actieplan woensdag. Het staat los van de plannen die er zijn om de problemen in de verpleeghuizen aan te pakken. Daarvoor is eerder al 2,1 miljard gereserveerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.