'Ik sta perplex', broer van Johan van Laarhoven is verbaasd over dagvaarding

14 maart 2018 om 11:33
nl
Frans van Laarhoven is erg verbaasd over de dagvaarding die zijn broer Johan in zijn Thaise cel heeft ontvangen van een Nederlandse officier van justitie. Met die dagvaarding zou uitzetting naar Nederland een mogelijkheid kunnen zijn, maar Frans van Laarhoven rekent nog nergens op.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

Tilburger Johan van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise gevangenis, omdat hij daar is veroordeeld voor witwassen van het geld dat hij met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch heeft verdiend. 

In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen de coffeeshopketen die hij heeft opgericht: The Grass Company. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Voor die zaak heeft hij nu een dagvaarding ontvangen vanuit Nederland

Platgebeld

Frans van Laarhoven: “Ik weet niet goed hoe ik er op moet reageren. Ik sta perplex. Mijn kinderen wezen me er gisteren (dinsdag, red.) op. Vervolgens ben ik door tientallen familieleden en vrienden benaderd, alsof Johan al bijna in het vliegtuig zat. Maar ik weet van niks.”

Dat laatste is opvallend, aangezien het Openbaar Ministerie de advocaat van Van Laarhoven al op 23 februari op de hoogte heeft gebracht van de dagvaarding. Bovendien heeft de verdediging van Van Laarhoven een zogenoemd bezwaar dagvaarding ingediend. 

Van Laarhoven weet überhaupt niet of hij het bericht moet geloven. “Een paar weken geleden heeft de minister van Justitie op kamervragen geantwoord dat het Openbaar Ministerie niet om uitlevering van Johan zal vragen. Daar staat dit bericht vervolgens haaks op.”

Volgende week woensdag wordt waarschijnlijk duidelijk hoe de vork in de steel zit. Dan dient er een regiezitting in de zaak waar Johan van Laarhoven voor gedagvaard zou zijn. “Zijn advocaten zullen dan ook willen weten hoe dit gelopen is en wat er van waar is.”

Lang niet gesproken

Tot die tijd durft Frans van Laarhoven nog niet te hopen op een nieuwe ontmoeting met zijn broer, die hij al meer dan een jaar niet heeft gesproken. “Ik hoop natuurlijk dat het allemaal klopt en dat ik Johan snel mag verwelkomen op Schiphol. Maar ik reken nergens op.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.